Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 18. rujan 2020.

PAPA UPUTIO PORUKU UZ DAN MOLITVE I BRATSTVA SA BOLESNIM I STARIJIM SVEĆENICIMA

Stariji i bolesni svećenici iz Lombardije i ove godine posjetili su marijansko svetište Santa Maria del Fonte u mjestu Caravaggio

Dan molitve i bratstva sa svećenicima starije dobi, i onima bolesnima. Papa Franjo je izrazio radost zbog te inicijative koja se i ove godine održava u marijanskom svetištu u Caravaggiu, nedaleko od Bergama, a u kojoj sudjeluju i biskupi pokrajine Lombardije. Lijepa je ta pozornost biskupā prema tjelesno slabijem dijelu njihovih svećenika. Zapravo, svećenici ste koji, u molitvi, slušanju, i u prikazivanju trpljenja obavljate u svojoj Crkvi službu koja nije sporedna – istaknuo je Papa.

Zahvalivši volonterima Talijanske unije za prijevoz bolesnika u Lourdes i međunarodna svetišta (UNITALSI), koji su sudjelovali u organizaciji susreta, Papa je napomenuo da oni očituju zahvalnost čitavoga Božjeg naroda prema svojim svećenicima. Potom se obratio svećenicima te napomenuo da posebno njima, dragoj subraći koji žive vrijeme starosti ili pak gorki čas bolesti, osjeća da mora reći 'hvala'. Hvala za svjedočanstvo vjerne ljubavi prema Bogu i Crkvi – napomenuo je Papa. Hvala za tihi navještaj evanđelja života. Hvala vam zato što ste živo sjećanje kojim se valja služiti u izgradnji budućnosti Crkve.

Papa Franjo se u poruci osvrnuo i na teškoće koje smo svi nedavno doživjeli zbog posebnih mjera nametnutih zbog pandemije, te spomenuo ograničene prostore, dane dosade, udaljenost od najmilijih, strah od zaraze, te shvaćanje naše slabosti. Zapravo, – napisao je – upoznali smo ono što neki od vas, kao i brojni drugi stariji ljudi, žive svakoga dana. Nadam se da će nam to razdoblje pomoći shvatiti da je, mnogo više od zauzimanja prostora, potrebno ne potrošiti uludo vrijeme koje nam se daruje; da će nam pomoći uživati u ljepoti susreta s drugima, ozdraviti od virusa samodostatnosti. Nemojmo zaboraviti tu lekciju! – potaknuo je Papa.

Mnogi su u tom razdoblju podigli pogled prema nebu – napisao je. Ono što smo proživjeli može biti iskustvo pročišćenja. Kao što je to trpljenje za te svećenike. I za naš svećenički život krhkost može biti kao vatra talioca i kao lȕg perača koji nas, uzdižući nas prema Bogu, pročišćava i posvećuje. Nemojmo se bojati trpljenja; Gospodin s nama nosi križ! – istaknuo je papa Franjo te na kraju poruke povjerio Djevici Mariji sve sudionike susreta; dok je u molitvi Nju, Majku svećenikā, podsjetio na brojne svećenike preminule zbog tog virusa i na one koji se oporavljaju. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: