Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Vijesti

Jelaške, 16. rujan 2020.

PROSLAVLJEN PATRON ŽUPE U JELAŠKAMA

Euharistijsko slavlje predslavio je derventski župnik vlč. Marko Slišković

Jedna od tri župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ona u Jelaškama između Olova i Zavidovića, koja je posvećena Uzvišenju Sv. Križa, svečano je 14. rujna proslavila svoj patron. Euharistijsko slavlje predslavio je derventski župnik vlč. Marko Slišković u koncelebraciji s osam svećenika među kojima su bili župnik domaćin vlč. Stjepan Didak i dekan Sutješkog dekanata dr. preč. Pero Brkić, prenosi nedjelja.ba.

Upravo je vlč. Didak na početku Svete mise, koju su pjevanjem i sviranjem animirali tamburaši iz Vareša, pozdravio okupljene vjernike, njih 50-ak, pri tome čestitavši patron svojim župljanima.

U prigodnoj propovijedi vlč. Slišković najprije je ustvrdio kako je u ljudskoj naravi težiti za slavom, no kako svi oni koji su stegli ovozemaljsku slavu nisu blizu ostvarenja one nebeske i neprolazne. Napomenuo je kako je ulaznica za nebo upravo križ. „Isus je uzdignut križ kao znak sramote i opomena svima koji ga budu promatrali, slijedili te išli tim i takvim putem da ih čeka progon, trnje, bičevi“, kazao je propovjednik te je zaključio: „Ipak je Bog snagom svoje ljubavi pretvorio križ u jedino sredstvo spasenja po kojemu su se otvorila vrata neba. Nakon njegova uzvišenog poniženja na križu svima koji vjeruju u njega i sjedinjuju se s njegovom osloboditeljskom žrtvom moguće je dosanjati snove spasenja.“

Na kraju Svete mise riječi zahvale izrekao je župnik Stjepan te je pozvao okupljene na zajedničko druženje oko obiteljskog stola gdje je za sve pripremljena okrjepa uz zvuke narodnoga melosa.

Vrijedi spomenuti kako su se vjernici za proslavu patrona pripremali Misama trodnevnicama koje je predslavio župnik. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: