Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Vijesti

Solin, 15. rujan 2020.

HRT SUTRA IZ SOLINA NA HTV-2 I HRA-3 PRENOSI MISNO SLAVLJE I BISKUPSKO REĐENJE MONS. ANTE JOZIĆA

U Misnome slavlju u novoj crkvi Svete obitelji biskupski red podijelit će Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 16. rujna 2020. u 9:55 na svom Drugom programu HTV-a (HRT-HTV2) i Trećem programu Hrvatskog radija (HRT-HRA3) izravno iz Solina prenosi Misno slavlje i biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, izabranoga naslovnog nadbiskupa Cise, apotolskoga nuncija u Bjelorusiji.

Nakon posvete 5. rujna ove godine, nova crkva Svete obitelji u Gospinu prasvetištu u Solinu svjedočit će tom povijesnom događaju, a u Misnome slavlju biskupski red podijelit će Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup metropolit Marin Barišić i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša. Koncelebrirat će biskupi i nadbiskupi Crkve u Hrvata, apostolski nuncij u RH, provincijali i svećenici. Komentator i urednik prijenosa je Neno Kužina, redatelj: Neven-Mihael Dianežević a organizator Luka Zadravec.

Mons. Ante Jozić rođen je 16. siječnja 1967. u Trilju u Cetinskoj krajini koja je dala velik broj duhovnih zvanja. Nakon mlade mise u Trilju, tri je godine bio župni vikar u Župi sv. Marka evanđelista u Makarskoj odakle je upućen na Papinsku crkvenu akademiju. Postizanjem doktorata iz kanonskoga i civilnog prava bio je na službi tajnika u Apostolskoj nuncijaturi u Indiji, zatim savjetnik pri Predstavništvu Svete Stolice u Ruskoj Federaciji. U lipnju 2009. povjerena mu je služba voditelja Studijske misije Svete Stolice u Hong Kongu za Crkvu u Kini gdje, ostaje do ožujka prošle godine.

Papa Franjo 2. veljače 2019. imenovao ga je naslovnim nadbiskupom Cise i apostolskim nuncijem. Za svoje biskupsko geslo, poput blaženog Alojzija Stepinca, uzeo je redak iz Psalma 31, U Tebe se, Gospodine, uzdam. Teška prometna nesreća 7. travnja prošle godine u tunelu sv. Ilija – Biokovo odgodila je ređenje najavljeno za 1. svibnja, a pandemija koronavirusa odgodila je biskupsko ređenje najavljeno za ožujak ove godine u Vatikanu.

Crkva na Gospinu Otoku koja je odabrana za svečanost biskupskog ređenja sagrađena je na tlu naše kolijevke i krstionice, formiranja nacionalnog identiteta i rađanja radosti zbog pripadnosti Katoličkoj Crkvi gdje je počela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata. Kako je to u prigodi posvete kazao nadbiskup Barišić, ona je znak zahvalnosti za 14 stoljeća hrvatskoga rodoslovlja te put i nada naše budućnosti. Crkva je projekt arhitekta Viktora Vrečka, glavni projektant je Gordan Resan, a projektant konstrukcije Milan Crnogorac. Za teološko-umjetničko uređenje crkve zadužen je bio suvremeni umjetnik, slikar i kipar isusovac o. Ivan Rupnik. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: