Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Pakistanski svećenik blagoslivlja humanitarnu pomoć koju je poslala Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji

Pakistanski svećenik blagoslivlja humanitarnu pomoć koju je poslala Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji

Islamabad, 14. kolovoz 2020.

PANDEMIJA KORONAVIRUSA POVEĆAVA DISKRIMINACIJU PAKISTANSKIH KRŠĆANA

Tamošnja kršćanska zajednica najpogođenija je ekonomskim posljedicama uzrokovanim koronavirusom, a diskriminirani su čak i u raspodjeli pomoći za osnovne životne potrebe

Kršćanska zajednica u Pakistanu prolazi razdoblje velikih patnji. Upravo su kršćani najpogođeniji ekonomskim posljedicama uzrokovanim koronavirusom, a diskriminirani su čak i u raspodjeli pomoći za osnovne životne potrebe. Na njihovu oskudicu i marginalizaciju upozorila je i Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji koja se uključila s programom pomoći za više od 5000 najsiromašnijih obitelji koje su pogođene koronavirusom, posebno u biskupijama Islamabad-Rawalpindi, Faisalabad i Lahore.

Zaklada papinskoga prava napomenula je u jednom priopćenju da su neke lokalne nevladine organizacije odbile opskrbiti s osnovnim namirnicama one koji ne pripadaju muslimanskoj religiji. Zbog toga su partneri papinske zaklade više od 70% pomoći podijelili kršćanima koji su najčešće zaposleni na najponiznijim i najmanje plaćenim poslovima.

Zaklada Pomoć Crkvi u nevolji objasnila je, osim toga, da su paketi osnovnih namirnica samo dio brojnih projekata potpore Pakistanu, pokrenutih zbog zdravstvene krize prouzročene pandemijom bolesti COVID-19. Ta pomoć uključuje i sredstva za osobnu zaštitu za 46 svećenika i 100 vjeroučitelja u biskupiji. Ta su im sredstva dozvolila da služe vjernicima u najtežim danima pandemije, ali u sigurnim uvjetima. Projekti pomoći obuhvaćaju i stipendije za najsiromašniju djecu koja pohađaju 20 katoličkih škola u biskupiji.

Podružnica pakistanskog Caritasa u Faisalabadu surađivala je s papinskom zakladom, te je Aneel Mushtaq, izvršni tajnik lokalnog Caritasa, izrazio veliku zahvalnost zbog pomoći, jer su – kako je rekao – ljudi spašeni od gladi. Mnogi nisu imali ništa za jesti, ni djeca ni odrasli, te je situacija doista bila alarmantna – istaknuo je Mushtaq.

Nova nada za kršćane u Pakistanu dolazi i zbog najave da će od 16. kolovoza crkve u nadbiskupiji Lahore biti otvorene. Kršćani, naime, mnogo pate ne samo zbog stanja uzrokovanog koronavirusom, nego i zbog diskriminacije, a neki proživljavaju čak i pravi progon. Još uvijek nisu iskorijenjeni prisilni brakovi kojih su žrtve mlade kršćanke. Reforma primjene zakona o blasfemiji koji se u prošlosti, po mišljenju više promatrača, koristio kako bi pogodio članove vjerskih manjina u Pakistanu, također je još uvijek u zastoju.

Nacionalna komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije primila je više obavijesti o organizacijama koje djeluju na teritoriju, a koje su odbile podijeliti pomoć nemuslimanima, jer su donacije stigle od zekata, tradicionalne islamske milostinje – kazao je otac David John, pakistanski svećenik i član Papinske zaklade Pomoć Crkvi u nevolji.

Objasnio je i kako je potpuni lockdown najviše pogodio upravo kršćanske obitelji, jer kršćani žive od povremenoga rada plaćenoga po danu. U Pakistanu su siromaštvo i diskriminacija snažno povezani, i to vrijedi za pripadnike svih religija – dodao je svećenik. Na to se nadovezuje i fundamentalizam koji je u zadnjih dvadeset godina ojačao – primijetio je otac John te zaključio da se nada boljim vremenima kada se otvore crkve i kada popuste mjere zbog koronavirusa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: