Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2020.

Vijesti

Protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji

Protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji

Minsk, 13. kolovoz 2020.

BJELORUSKI NADBISKUP KONDRUSIEWICZ POZVAO NA DIJALOG KAKO BI SE SE IZBJEGAO GRAĐANSKI RAT

Zbog osporavanja rezultata predsjedničkih izbora u toj zemlji se i dalje održavaju protesti u kojima je poginuo jedan demonstrant, a stotine ih je uhićeno

U Bjelorusiji se i dalje održavaju protesti. Policija je jučer u Minsku intervenirala kako bi rastjerala građane koji su donosili cvijeće na stanicu podzemne željeznice Puškinskaja gdje je 10. kolovoza 2020. poginuo jedan demonstrant. Pristaše oporbene kandidatkinje Svetlane Tihanovskaje i dalje osporavaju pobjedu predsjednika Aleksandra Lukašenka na predsjedničkim izborima i traže pravedne i transparentne izbore. Više stotina demonstranata uhićeno je.

Nakon što je Tihanovskaja bezuspješno zatražila ponovno prebrojavanje glasačkih listića, napustila je Bjelorusiju i otišla u Litvu. Odatle je poslala apel svojim pristašama da prestanu s demonstracijama. Cijela međunarodna zajednica pažljivo prati razvoj situacije u toj bivšoj sovjetskoj zemlji, strahujući da bi se to moglo pretvoriti u građanski rat.

Za rješavanje bjeloruske krize potreban je mir i dijalog. Monsinjor Tadeusz Kondrusiewicz, nadbiskup Minska, ovih je dana više puta, od samoga početka demonstracija, poticao Bjeloruse da pronađu miran put izlaska iz tog teškog sukoba između Predsjednika i oporbe. Nadbiskup je osobito tražio da se moli, kako bi se u Bjelorusiji izbjeglo pogoršanje situacije.

Nakon što je ponovo izabran stari Predsjednik, to je vrlo težak trenutak za Bjelorusiju – rekao je nadbiskup Kondrusiewicz za Radio Vatikan i istaknuo – Na ulicama naših gradova čini se kao da vlada ratno ozračje. Jedna je osoba poginula, mnogo je ranjenih građana i pripadnika redarstvenih snaga. Gospi od krunice i mira obraćam se molitvom za naš narod.

Stanovništvu Bjelorusije poslao sam apel da se vrati mir i međusobno poštovanje. Također sam zatražio da se organizira okrugli stol kako bi se ta teška situacija riješila kroz dijalog. Važno je da se razgovara, jer jako se plašimo građanskoga rata, što ne bi bilo dobro ni za koga, ni za Vladu ni za ljude. Vrlo smo zabrinuti, tražimo od svijeta da moli za mir u Bjelorusiji. Stanovništvo je Bjelorusije pogođeno patnjom koja se očituje u prosvjedima, jer mira nema. Sve je to vrlo žalosno – rekao je među ostalim nadbiskup Kondrusiewicz. (kta/rv)

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: