Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Mumbai, 11. kolovoz 2020.

POTPORA DALITIMA U INDIJI

Indijski kršćani i ovog su 10. kolovoza obilježili „Crni dan” - Dan žalosti povodom i protiv diskriminacije tzv. nedodirljivih, pripadnika najnižih slojeva društva

Indijski kršćani i ovog su 10. kolovoza obilježili „Crni dan” - Dan žalosti povodom i protiv diskriminacije tzv. nedodirljivih, pripadnika najnižih slojeva društva, prenosi Vatican News.
 
Indijska biskupska konferencija u suradnji s Nacionalnim vijećem Crkava i Nacionalnim vijećem dalitskih kršćana „Crni dan” prvi put je obilježila godine 2009., na obljetnicu Ustavne uredbe koju je 10. kolovoza 1950. potpisao tadašnji indijski predsjednik Rajendra Prasad, a koja u 3. članku isključuje sve ne-hinduse iz privilegija pridržanima bivšim „nedodirljivima”. Godine 1956. u više kaste pripušteni su sikhi, 1990. i budisti, dok su kršćanski i muslimanski daliti ostali marginalizirani. Prema današnjem indijskom Ustavu ta je diskriminacija zločin protiv zakona, ali se u društvu nastavlja. Daliti čine oko 60 posto indijske kršćanske zajednice, odnosno 2,3 posto od 1,3 milijardi indijskoga, većinski hinduističkoga, stanovništva. Muslimana je oko 14 posto.
 
U povodu ovogodišnjega „Crnoga dana” nadbiskup Felix Machado (Biskupija Vasai) upozorio je da je inače teško stanje u kojem žive daliti ove godine još teže zbog pandemije koronavirusa, „jer prve i najveće žrtve posljedica pandemije su siromašni, a među njima su daliti”. Ne samo da su ekonomski zakinuti i nemaju osnovnih sredstava za život nego ih smatraju i „beskorisnima za društvo”, preziru ih zanemaruju i diskriminiraju. Zato im indijska Katolička Crkva posvećuje posebnu pažnju, rekao je nadbiskup Machado.
 
Predsjednik Indijske biskupske konferencije kardinal Oswald Gracias također je zatražio jednaka prava za dalitske kršćane. S obzirom što se danas događa u SAD-u, gdje je pokret za prava crnačkoga stanovništva (Black Life Matters) zahvatio cijelu zemlju i proširio se i izvan nje, kardinal je upozorio da je u Indiji pritom riječ o dalitima. Katolička Crkva opetovano traži ukidanje diskriminacije i kastinskoga sustava, „jer Bog se prema svima jednako odnosi”. (kta/ika)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: