Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Borovica, 7. kolovoz 2020.

SVEČANO PROSLAVLJENO PREOBRAŽENJE GOSPODINOVO NA BOROVICI

Svetu misu predslavio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji - Borovica, smještena između Vareša i Kraljeve Sutjeske, koja za naslovnika ima Preobraženje Gospodinovo svečano je 6. kolovoza 2020. proslavila svoj patron.

Svetu misu predslavio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, u koncelebraciji sa 17 svećenika među kojima su bili sutješki dekan preč. Pero Brkić te župnik domaćin vlč. Vlado Vrebac. Unatoč pandemiji koronavirusa koja je spriječila dolazak većeg broja raseljenih Borovičana ipak je bilo oko 200 vjernika, od kojih je jedan dio nosio narodnu nošnju toga kraja, prenosi nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kustura najprije je ustvrdio kako je u čovjeku je uvijek postojala želja za neprolaznim, vječnim, uzvišenim te kako je Isus u događaju preobraženja svojoj trojici odabranih učenika barem nakratko pokazao nebesku slavu i to u prisustvu dvojice najvećih starozavjetnih likova: Mojsija – simbola zakona i Ilije – predstavnika svih proroka. „Trojica svjedoka: Petar, Ivan i Jakov osjetili su se ugodno i sigurno u toj Isusovoj slavi i zbog toga žele tu ostati. Ne žele se vratiti, sići s brda i ponovno nositi svakodnevne križeve. Međutim, Isus od toga trenutka, svjestan da mora izvršiti Očevo poslanje, sve više govori o svome kraju, ali i o tome da po križu dolazi spasenje“, poručio je propovjednik te napomenuo kako bi svaki vjernik u otajstvenom susretu s Isusom, posebice u sv. misi, trebao doživjeti osobno obraćenje i preobraženje. „Ukoliko naša usta budu izgovarala riječi mira, utjehe, radosti, ako budemo odisali povjerenjem te budemo imali otvoreno srce za potrebe naših bližnjih, ukoliko budemo spremni praštati, a ne osuđivati druge onda možemo kazati da smo i mi sudionici Kristova preobraženja, odnosno da nas je susret s njim preobrazio“, zaključio je vlč. Kustura.

Prije završnog blagoslova riječi zahvale uputio je mjesni župnik vlč. Vrebac koji je nepunu godinu na toj službi. Osim informacija o urađenim projektima u proteklom periodu također je najavio i obilježavanje 100-godišnjice osnutka župe Borovica koja će se proslaviti 2022.

Po završetku Misnoga slavlja kojega su skladnim pjevanjem i sviranjem animirali tamburaši iz Vareša druženje je nastavljeno uz obiteljski stol u dvije dvorane u župnom uredu budući da zbog vremenskih prilika to nije bilo moguće učiniti vani. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: