Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Rim, 6. kolovoz 2020.

PAPA POHODIO BAZILIKU SV. MARIJE VELIKE U RIMU

Papa Franjo pomolio se pred ikonom Salus Populi Romani

Na obljetnicu posvete bazilike Sv. Marije Velike u Rimu, na blagdan Gospe Snježne 5. kolovoza, papa Franjo pomolio se pred ikonom Salus Populi Romani, prenosi Vatican News.

Obljetnica posvete te papinske bazilike obilježena je s više događanja a središnje zahvalno slavlje u jutarnjim satima 5. kolovoza predvodio je nadprezbiter bazilike kardinal Stanislaw Rylko. Papa je u baziliku stigao u poslijepodnevnim satima te se kratko pomolio pred ikonom Spasenje rimskoga puka. Papa to čini prije i poslije svakoga od svojih putovanja, a pred njom je molio i za kraj pandemije koronavirusa.

Blagdan Gospe Snježne kao spomendan posvete bazilike Sv. Marije Velike povezuje se uz predaju nastalu u 13. stoljeću prema kojoj se Bogorodica u noći 3. kolovoza ukazala papi Liberiju i rimskom patriciju Ivanu i naložila im da, njoj u čast, podignu crkvu na onome mjestu gdje preko noći bude pao snijeg. Papa je sam oko snijega, palog na rimskom brdu Eskvilinu, motikom izvukao granice unutar kojih je izgrađena crkva. Najstariji lik Gospe Snježne nalazi se na mozaiku u toj crkvi. Crkva je posvećena 5. kolovoza 432. godine.

Bazilika Sv. Marije Velike usko je povezana s Crkvom u Hrvatskoj, jer je u toj bazilici svoju mladu misu slavio blaženi kardinal Alojzije Stepinac. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: