Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 6. kolovoz 2020.

PAPINA SUĆUT U POVODU SMRTI JOHNA HUMEA

„Bio je plemenita duša u službi mira”

U brzojavu sućuti u povodu smrti sjevernoirskoga državnika Johna Humea papa Franjo istaknuo je: „Bio je plemenita duša u službi mira”, prenosi Vatican News.

Jedan od tvoraca sjevernoirskoga mirovnog sporazuma od Velikoga petka godine 1998. nobelovac John Hume preminuo je u ponedjeljak 3. kolovoza u Londonderryju u 83. godini života. Za svoju ulogu u prekidu 30-godišnjeg nasilja između katolika i protestanata dobio je Nobelovu nagradu za mir. Priznanje za zauzimanje za mir, pomirenje, nenasilje, i socijalnu pravdu dodijelio mu je godine 2012. i Benedikt XVI. Pogrebne obrede u srijedu 5. kolovoza u katedrali u Derryju predvodili su irski primas nadbiskup Eamon Martin i mjesni biskup Donal McKeown. Sjevernoirski biskupi odali su priznanje Humeu kao „jednom od najvećih mirotvoraca i borca za pravdu našega doba”.

U brzojavu, koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, Sveti Otac istaknuo je kako je Humea kršćanska vjera nadahnjivala na „neumorne napore u promicanju dijaloga, pomirenja i mira među ljudima”. Papa je izrazio blizinu i suosjećanje obitelji preminuloga i svima koji za njim tuguju, te, istaknuvši koliko ga je ražalostila vijest o Humeovoj smrti, njegovu dušu povjerio Božjem milosrđu. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: