Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Međugorje, 6. kolovoz 2020.

ČETVRTI DAN MLADIFESTA U MEĐUGORJU

Svetu misu je predslavio apostlski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Henrik Hoser

Posljedica života bez Boga i vlastite sebičnosti bila je ta da sam započela vezu s drugom osobom i odlučila sam u tom trenutku napustiti svoga muža, započela je svoje svjedočanstvo Sofija Gamiz na početku četvrtog dana Međunarodnog molitvenog festivala mladih u utorak, 4. kolovoza 2020. u Međugorju. Riječ je o svjedočanstvu iz serijala "Plodovi Međugorja" u kojem je svoj životni put o ponovnom pronalasku Boga, upravo u Međugorju, ispričala Španjolka Sofia. Potom je uslijedila kateheza fra Ljube Kurtovića, a Svetu misu je predslavio apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Henrik Hoser.

Osvrnuvši se na ovogodišnje geslo Mladifesta "Dođite i vidjet će te", mons. Hoser postavio je pitanje: Tko je prvi izgovorio te riječi? te je odgovorio:

U svijetu u kojemu živimo, sve je teže susresti se u stvarnosti, a sve je lakše kontaktirati u virtualnom svijetu. Sve je teže susresti nekoga kome možemo povjerovati, kome se možemo otvoriti, pa čak i reći sve što nas boli. Zbog toga je usamljenost postala bolest ove civilizacije, istaknuo je mons Hoser dodajući kako je veliko vrijeme i veliko mjesto susreta Sveta misa.

Govoreći o odlomku iz knjige proroka Jeremije iz Starog zavjeta, nadbiskup Hoser se dotaknuo usamljenosti koju je upravo prorok Jeremija doživio jer je govorio istinu. Nadalje je istaknuo kako su uzroci usamljenosti vrlo različiti i nisu uvijek ovisni o nama. Pate osobe bez skrbi, osobe bez obitelji, često bolesne, jer bolest izolira. Pati siročad, pate djeca čiji su se roditelji razveli. Ali postoje i vrste usamljenosti za koje smo sami krivi. Zatvaranje prema drugima, sebičnost, razmišljanje samo o sebi, škrtost i mnoge druge mane stvaraju usamljenost.

Međutim, vjernik se ne bi trebao osjećati usamljeno, naglašava mons. Hoser navodeći kako su uvijek tu riječi molitve "Oče naš", ali i razgovor s našom Majkom i Majkom Kristovom, s našom Tješiteljicom, Kraljicom mira. A ti razgovori s Bogom nisu ništa drugo nego molitva. Nadalje je pojasnio kako osuđujemo sebe na usamljenost kad prestanemo moliti.

Propovijed je zaključio riječima o sakramentu pomirenja i mira o kojem govori kako je to sakrament oproštenja grijeha i jačanja za bolji životni putu.

U srijedu, 5. kolovoza - petoga dana festivala mladih, Svetu misu će predslaviti nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: