Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Vijesti

Sesvetska Sopnica/Zagreb, 4. kolovoz 2020.

PROSLAVLJEN ŽUPNI PATRON SV. MARIJA ANĐEOSKA U SESVETSKOJ SOPNICI

Središnje svečano euharistijsko slavlje predslavio je fra Damir Pavić

U nedjelju, 2. kolovoza 2020. na blagdan Sv. Marije Anđeoske, u franjevačkoj povijesti poznatija kao Porcijunkula, na Gospinom trgu ispred franjevačke samostansko-župne crkve u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba okupio se nešto manji broj vjernika, hodočasnika i štovatelja Gospe od Anđela, nego ranijih godina, što je i razumljivo zbog epidemioloških mjera propisanih od Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Zagrebačke nadbiskupije, zbog još uvijek rastuće pandemije koronavirusa.

Proslavi ovogodišnjeg Gospinog blagdana i župne svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava, Misna slavlja s tematskim propovijedima koje je sve predvodio fra Damir Pavić, gvardijan samostana Sv. Križa i tajnik Provincije Bosne Srebrene u Sarajevu. Tih večeri Misnim slavljima prethodila su pokornička bogoslužja, molitva krunice i Gospinih litanija pred zavjetnim kipom Marije Anđeoske koje je zajedno s članovima molitvene župne zajednice animirao trajni đakon Božidar Hadaš. Vjernici i hodočasnici su prije svake Mise imali mogućnost pristupiti sakramentu ispovijedi. Prvi dan trodnevnice bila je duhovna obnova mladih, drugi dan duhovna obnova obitelji, a treći dan oprost, s posebnim naglaskom na dobivanje Porcijunkulskog oprosta.

Na sam blagdan Gospe od Anđela u nedjelju, jutarnju Misu predvodio je gvardijan samostana Sv. Ilije u Zagrebu i sopnički župnik fra Zdravko Dadić, a pučku Misu fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar. Središnje svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima predslavio je fra Damir Pavić, a suslavili su domaćini svećenici fra Zdravko i fra Stipo, preč. Antun Sente, dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata i župnik u Sesvetskim Selima, vlč. Mario Migles, župnik u Sesvetama, trajni đakoni Božidar Hadaš i Ivan Markulin. Misi su nazočili i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima, Dražen Markota, potpredsjednik Gradske četvrti Sesvete, Tomislav Radić, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Sesvetska Sopnica, nekoliko časnih sestara, članova OFS-a i Frame, te predstavnici zavičajnih udruga u narodnoj nošnji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misno slavlje je sviranjem i pjevanjem tradicionalnih Gospinih pjesama uzveličao župni zbor mladih Anima Una pod vodstvom Nataše Čalušić, a misna čitanja i zagovorne molitve vjernika čitali su Margareta Pejić, Daliborka Babić i Dražen Markota.

U homiliji je propovjednik fra Damir govorio o značenju ove svetkovine kroz povijest, o značenju oprosta, posebno značenje porcijunkulskog oprosta, kako za ondašnje vrijeme, tako za vjernike i štovatelje Majke Božje današnjeg vremena, naglasivši sljedeće:“Sveti Franjo je 2. kolovoza 1208. u crkvici Svete Marije od Anđela u Asizu, doživio svoje obraćenje, a taj trenutak njegova potpunog obraćenja i oblačenja novoga čovjeka u pavlovskom smislu, slavi se liturgijski 2. kolovoza, posebno među franjevcima, na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule. I danas ta crkvica postoji, a nalazi se unutar bazilike Svete Marije Anđeoske, koju je dao izgraditi papa Pio V. u 16. st., a papa Pio X. (19./20.st) ju je uzdigao na čast papinske bazilike i predstavlja najvažniju crkvu Franjevačkog reda. Franjo je rado zalazio i častio tu crkvicu i u njoj je osnovao Red manje braće (franjevce), a nakon što je blagoslovio okupljenu braću 1226. godine završio i svoj zemaljski život.“ Predaja također kaže kako je radost oslobođenja od grijeha, koju je tada osjetio, sv. Franjo htio prenijeti na sve druge, pa se u njemu rodila ideja da moli tadašnjega papu Honorija III. da tu crkvu učini crkvom potpunog oprosta od vremenitih kazni, što je papa i učinio 1216. god. Kasnije je određeno da se potpuni porcijunkulski oprost na blagdan Gospe od Anđela može dobiti i u bilo kojoj franjevačkoj crkvi, u vremenu od podne 1. kolovoza do ponoći 2. kolovoza, ali uz uvjet da se, osim pohoda crkvi, osoba ispovjedi, pričesti i izmoli Vjerovanje, Očenaš i pomoli se na nakanu Svetog Oca.

Svetkovanje župne svetkovine Gospe od anđela – Porcijunkolova za okupljene vjernike, svećenike i uzvanike župe nastavilo se nakon mise u kripti i dvorani samostansko-župne crkve uz kršćanske agape ljubavi, koju su kao i ranijih godina pripremili domaći župljani vjernici u suradnji sa franjevcima-svećenicima, župno-pastoralnim i ekonomskim vijećem. (kta/j.i.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: