Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Zagreb, 10. srpanj 2020.

NOVI BROJ TJEDNIKA GLAS KONCILA

Novi treći srpanjski broj Glasa Koncila otvara izvještaj o mladomisničkim slavljima koje se diljem Crkve ovih dana održavaju u izvanrednim okolnostima

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje, 12. srpnja.

Izvještaj o mladomisničkim slavljima koje se diljem Crkve ovih dana održavaju u izvanrednim okolnostima otvara novi treći srpanjski broj Glasa Koncila s naslovnom fotografijom don Leonarda Škeca i majčinoga blagoslova koji je primio ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru. Na duplerici su, pak, portreti ovogodišnjih 60-ak novih svećenika s nadnevcima planiranih mladih misa.

Uz parlamentarne izbore glavni urednik mons. Ivan Miklenić potpisuje komentar naslovljen „Promjene u eri korone“ te, među ostalim, ističe kako izbori, „koji su po rezultatu za mnoge veliko iznenađenje, i koji su odstranili neke strančice, stvaraju dojam da se politička scena znatno mijenja te da bi se u Hrvatskoj napokon mogla očitovati stvarna i snažna opozicija, a to je preduvjet i za odgovornije upravljanje izvršnih vlasti.“

Sugovornica novoga broja Glasa Koncila je arhitektica, dizajnerica i volonterka u palijativnoj skrbi Marcela Matijević Klobučar koja ističe da arhitektura treba biti u službi ljudskih potreba. U jednom od odgovora navod kako „sloboda ima granice. Općenito ljudi slobodu poistovjećuju s ukidanjem granica. Tek s granicama imamo slobodu jer znamo dokle možemo ići. Granica koja je postavljena mora biti čovjek pokraj nas.“

Novi broj Glasa Koncila donosi i reportažu iz obnovljenoga Franjevačkoga muzeja Vukovara kao mjesta koje prikazuje kontinuitet hrvatskoga i kršćanskoga identiteta Vukovara te detaljno vodi kroz postav sakralno-kulturne baštine koji je u godinu dana od otvorenja primio oko 35 tisuća posjetitelja.

Mladi mladima svoje dvije stranice posvetili su svetim duhovnim vodičima, dok se na mjestu Teološkoga osvrta može pročitati drugi nastavak prikaza dokumenta Svete Stolice o popularizaciji i primjeni enciklike Laudato si‘.

U novom broju mogu se pročitati imenovanja i razrješenja svećenika iz pet hrvatskih (nad)biskupija, a donesena su i svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara u vrijeme pandemije koji ističu kako se „s vjerom u providnost otkrivaju i pozitivne strane pandemije“.

Na inozemnim stranicama može se čitati o smrti i ukopu brata Pape emeritusa, mons. Georga Ratzingera, susretu veleposlanika Izraela i SAD-a pod posredništvom Svete Stolice, o sigurnosnim aspektima krize izazvanim pandemijom. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: