Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Lurdska špilja

Lurdska špilja

Vatikan, 10. srpanj 2020.

PAPIN DRŽAVNI TAJNIK U KOLOVOZU U ARSU I LOURDESU

Kardinal Parolin u svetištu u Arsu otputovaće u prigodi blagdana svetoga Ivana Marije Vianneya, a potom u Lourdesu, gdje će predvoditi Svetu misu svetkovine Uznesenja BDM

Francuska će biti odredište prvoga službenog putovanja državnoga tajnika kardinala Pietra Parolina, od početka pandemije koronavirusa. Njegovu prisutnost u Arsu na blagdan zaštitnika svih župnikā, potvrdio je za Vatican News otac Patrice Chocholski, rektor svetišta. Papin državni tajnik će, slijedom rektorova poziva, predvoditi Svetu misu u utorak, 4. kolovoza 2020., u 10 sati. Poslijepodne će, u 15 sati, održati konferenciju pod naslovom „Papa Franjo i svećenici, u hodu s Božjim narodom“.

Istoga će dana kardinal inaugurirati jedan dio unutar svetišta, posvećen kardinalu Emileu Biayendi, nadbiskupu Brazzavillea u Kongu, koji je preminuo 1977. godine, a za kojega se vodi postupak za kanonizaciju. Veza toga kongoanskog prelata i francuskoga svetišta potječe iz vremena njegova studija, kada je pohađao Katolički institut u Lioneu, te redovito odlazio u Ars kako bi bolje upoznao duhovnost svetoga Ivana Marije Vianneya. Nakon povratka u Kongo, svaki put kada bi odlazio u Francusku posjetio bi svetište u Arsu. Otac Chocholski je, među ostalim, objasnio da je prisutnost kardinala Parolina na inauguraciji u svetištu, način podanašnjenja karizme svetoga arškog župnika nakon Drugoga vatikanskog sabora, i to posebno u afričkoj kulturi i za svećenike 21. stoljeća.

Državni tajnik će poslije, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, otići u svetište u Lourdesu. Bit će to treći posjet kardinala Parolina tom marijanskom gradu nakon što ga je, 2013. godine, papa Franjo imenovao svojim državnim tajnikom. Prvi je put kardinal to svetište posjetio u veljači 2017. godine, kao Papin izaslanik na obilježavanju Svjetskoga dana bolesnika, te gotovo godinu dana poslije, kako bi govorio na Međunarodnim danima svetoga Franje Saleškoga, posvećenima katoličkim medijima.

U prigodi ovogodišnjega posjeta kardinal će slaviti Misu na Veliku Gospu, u okviru 147. nacionalnog hodočašća. Zbog posebnih mjera u svrhu sprječavanja širenja bolesti COVID-19, ove će se godine hodočašće održati bez bolesnikā. Međutim, svi koji neće moći otići u svetište, moći će se duhovno sjediniti prateći slavlja putem digitalnih kanala. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: