Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Slavonski Brod, 9. srpanj 2020.

DAN ČAŠĆENJA GOSPE BRZE POMOĆI U SLAVONSKOM BRODU

„Marijo, Majko svećenika, kod Sina za njih moli svog ...“

U ovim danima kada Crkva prihvaća kao Božji dar i raduje se novim poslanicima za žetvu Gospodnju po svećeničkim ređenjima i mladim misama, te izražava svoju duhovnu blizinu i molitvu za hrabrost i ustrajnost postojećih pastira o svećeničkim jubilejima, sabiranje svećenika i vjernika u slavonskobrodskoj župi i svetištu Gospe Brze Pomoći ovoga je „osmoga“ kao redovitog hodočasničkog dana, u srijedu 8. srpnja, bilo svojevrsni dan molitve za svećenike i svećenička zvanja.

U hladovini prostranog Gospina dvorišta na vanjskom oltaru slavljeno je pet Misa pod geslom „Marijo, Majko svećenika, kod Sina za njih moli svog ...“ Poštivajući epidemiološke upute sudjelovao je veći broj vjernika koji su hodočastili iz okolnih i daljnjih mjesta Hrvatske.

Središnje hodočasničko slavlja u prijepodnevnim satima s ophodom predvodio je preč. Antun Ćorković, župnik i upravitelj Gospina svetišta u Pleternici. Uz domaćeg župnika Ivana Lenića suslavili su Stjepan Sokolović, župnik u mirovini i vlč. Aleksandar Hmilji brodski grkokatolički župnik. Posluživao je trajni đakon Robert Čabraja, a pjevanje animirao veliki župni zbor pod vodstvom s. Cecilije Kolarić, uršulinke.

Dojmljiva su bila promišljanja o svećeničkom i redovničkom poslanju preč. Ćorkovića, koji je na počeku homilije potvrdio kako je Gospa svećenička majka, koja na poseban način ljubi svećenike, redovnike i redovnice. Potaknuvši vjernike na promišljanje tko je za njih svećenik, upozorio je pri tom kako je žalosno što i vjernici pogrđuju svećenike ne razmišljajući kako ono što svećenici rade nije njihov posao, nego poslanje od Boga darovano. Posvjestivši kako je Isus ustanovi svećenike i Crkvu ustvrdio je kako bi bez svećenika naše crkve bile spomenici mrtvom Bogu. „Nema većeg poslanja pod nebom doli svećeništvo, vrednujemo li mi to nebesko bogatstvo; samo nam svećenik u euharistiji može donijeti živoga Boga; bez auharistije bili bi silno izgubljeni; napad na svećenika napad je na Krista; zato ljubite svoju Crkvu, svećenike, poštujte ih“, rekao je uz ostalo preč Ćorković.

„Budite oni koji će stati iza svojih svećenika. Premda smo grešni i slabi jer smo ljudi, ali znajmo čiji smo znak i u čije ime govorimo i naviještamo mir, radost i istinsku ljubav, tako da ostanemo vjerni Isusu Kristu, da on i dalje živi, nudi spasenje, mir, radost i pomirenje. Samo po svećenicima Isus može činiti čuda, liječiti nas, zato ste pozvani žrtvovati se i moliti za svoje svećenike. Neka ovaj dan bude naš zavjetni dan i molitva Nebeskoj Majci da nam izmoli dobrih, pobožnih i svetih svećenika“.

Svečan je bio ophod od pastoralnog centa do župne crkve koji je završio molitvom kako za postojeća tako i za nova svećenika i redovnička zvanja te i stalna molitva za prestanak širenja epidemije koronavirusa, koja je ovih dana prisutna i na brodskom području..

Snažna i dojmljiva su bila promišljanja o poslanju svećenika vlč. Ivana Benakovića, svećenika na studiju u Rimu, koji je toga dana predvodio jutarnje i večernje misno slavlje animirano pjevanjem ženske vokalne skupine Ad astra. On je posvjestio kako je svećenik Božji dar ovome svijetu, jer jedino njima, kao što je to dao i apostolima, Gospodin daje vlast i snagu da liječi bolesne i nemoćne te želi po svećenicima biti djelatan u našem životu.

Prigodna pobožnost krunice s litanijama Gospi Brze Pomoći bila je prije svake mise, a brojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja.

Bio je to uistinu svojevrsni dan molitve za svećenike i svećenička zvanja, tim više što se u ovom svetištu od sami početaka u Gospi gledalo Pomoćnicu Svetom Ocu, biskupima, Pomoćnicu propovjednicima Evanđelja i svim radnicima u vinogradu Gospodnjem kao i Pomoćnicu svima koji teže za svetim svećeničkim i redovničkim životom, kako se moli u litanijama Gospi Brze Pomoći, koja se zaziva i kao „obrama od zaraznih bolesti i pošasti“. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: