Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 9. srpanj 2020.

STADLEROVO U SRPNJU U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Svetu misu slavio je mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera

U srijedu, 8. srpnja 2020. u sarajevskoj katedrali obilježen je dan, kada se na poseban način prisjećamo prvog vrhbosanskog nadbiskupa Sluge Božjeg Josipa Stadlera i molimo za njegovo proglašenje blaženim, kao i za sve štovatelje, za one koji se zalažu za njegovo proglašenje. Euharistijskom slavlju u večernjim satima prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja, koju su animirale sestre Služavke Maloga Isusa i kandidatica Nikolina Cvitanović, moleći zajedno sa okupljenim vjernim pukom Božjim, a Svetu misu slavio je mons. Pavo Jurišić, postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Stadlera.

U prigodnoj propovijedi na temelju navještene Riječi, dotaknuo se najprije proroka Hošee, koji ukazuje na ono što je Bog učinio Izraelu, kako je urodilo plodom, ali sve je krenulo naopako kada je srce izabranog naroda postalo prijevarno, kazao je mons. Jurišić, te pozvao sve, da u životu počnu krčiti novo polje na kojemu će biti posijano sjeme pravednosti.

Tako možemo shvatiti i oblik poslanja apostola, jednostavnih i običnih ljudi, pobožnih i grješnih kazao je mons. Jurišić, kojima je Isus dao sasvim jasan zadatak. „Apostoli dobivaju sasvim konkretna zaduženja i ovlasti. Te ovlasti nisu gospodarenje i vlast nad drugima, nego vlast nad nečistim dusima, vlast nad zlom da ljudima pomognu u borbi protiv zla i da ih oslobode od Zloga. Isus ih je izabrao među pukom da osnuje s njima svoju Crkvu koja će isto tako biti sastavljana od pobožnih i grješnika.“ Ali nastavljajući dalje u propovjedi mons. Jurišić naglasio je da: „To nije govor samo o apostolima, nego se radi o pozivu i poslanju svakoga od nas. Zadaća nam je ista. Svatko je od nas koji smo kršteni, pozvan i poslan ljudima pronositi Radosnu vijest, biti svjedokom Evanđelja i ljudima pomoći u borbi protiv zla.“ To je poziv i nama da se najprije među sobom ostvarimo kao kršćani i da dajemo svjedočanstvo o Bogu i njegovoj ljubavi za sve ljude, zaključuje mons. Pavo. Propovijed je završio riječima: „Sijte pravednost, požet ćete ljubav!“ A za dubok osjećaj pravednosti, naveo je primjer Sluge Božjeg Josipa Stadlera, koji je bio osjetljiv kad su bila ugrožena prava malih i nepoznatih ljudi, za koje se zauzimao. Stadler je to konkretno živio, a mons. Jurišić ukazao na primjeru Stadlerove zauzetost za jednu skromnu, dobroćudnu i poniznu djevojku, što veoma uvjerljivo potvrđuje Stadlerovu krjepost.

Po završetku popričesne molitve, svi su ostajući na svojim mjestima, kao i oni koji su se okupili oko groba sluge Božjega Stadlera pod vodstvom mons. Jurišića uz prigodne molitve izmolili i molitvu za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera. (kta/m.p.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: