Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 9. srpanj 2020.

USPJEŠNO ZAVRŠENA PRVA DEMOKRATSKA AKADEMIJA

U organizaciji NCM "Ivan Pavao II." na kojoj je sudjelovalo 30 mladih iz Sarajeva, Kiseljaka, Travnika i Zenice

Prva Demokratska Akademija u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. na kojoj je sudjelovalo 30 mladih iz Sarajeva, Kiseljaka, Travnika i Zenice uspješno je završena.

Kroz vrijeme trajanja Akademije mladi su imali priliku kroz različite interaktivne radionice i predavanja učiti o demokraciji, ljudskim pravima, nadograđivati se međusobno kroz rasprave te razvijati timski duh. Posebnost ove Akademije je bila zajednički rad sudionika na Deklaraciji koju je na kraju pročitala sudionica Ivana Smoljo:

Deklaraciju o sudjelovanju mladih u procesima odlučivanja i promociji demokratskih vrijednosti u procesu obrazovanja

- Deklaracija poziva na promociju mira, dobrote, jedinstva i teži k ostvarenju bolje budućnosti za sve članove društva;
- Deklaracija poziva formalni i neformalni obrazovni sektor da stvori potrebne preduvjete za promociju obrazovanja o funkcioniranju sustava donošenja odluka u Bosni i Hercegovini te načinu sudjelovanja mladih u izbornim procesima;
- Deklaracijom pozivamo mlade da se što aktivnije uključe u proces upoznavanja vlastitih prava, ali i zadacima u procesu promocije demokratskih vrijednosti u našem društvu;
- Statistike o sudjelovanju mladih u izbornim procesima u Bosni i Hercegovini su poražavajuće. Pozivamo, stoga, sve naše vršnjake koji imaju pravo glasa, kao i one koji će to pravo moći uskoro ostvariti, da se educiraju i sudjeluju u izbornim procesima;
- Pozivamo mlade da se što aktivnije uključe u proces stvaranja pozitivnih vrijednosti u našem društvu kroz udruživanje, volontiranje, dodatno obrazovanje, stvaranje zajedništva i jednakosti te slušanje potreba drugih članova društva;
- Pozivamo mlade da kroz praktični rad postanu nositelji promjena i uzor drugim članovima društva;
- Pozivamo donositelje odluka na svim razinama odlučivanja da uključe mlade u aktivnosti i procese koji se direktno tiču sudjelovanja mladih u izbornim i drugim procesima, te time olakšaju život mladima;
- Ovom Deklaracijom ohrabrujemo donositelje odluka da revidiraju zakonodavstvo koje se tiče zapošljavanja mladih, uključivanja mladih ispod 18 godina u tržište rada, kreiranja ekonomskih politika za mlade, stvaranja preduvjeta za razvoj učeničkih servisa i stvaranja preduvjeta za financijsko osamostaljivanje mladih.

Ova Deklaracija prvi je korak nas mladih u procesu stvaranja i kreiranja bolje budućnosti, te stvaranja društva jednakih mogućnosti. Neka ova Deklaracija bude nositelj dobrih vijesti i promjena u našem društvu!

Na kraju programa svim sudionicima Demokratske Akademije dodijeljeni su certifikati kao kruna njihove jednogodišnje edukacije o temeljnim vrijednostima demokracije.

O svom iskustvu Demokratske akademije, progovorili su i sami sudionici:

"Ovogodišnja akademija je najljepše iskustvo koje mi je pruženo. Upoznala sam mnogo mladih i perspektivnih ljudi koji su mi za kratko vrijeme postali bliski prijatelji. Edukatori imaju sjajan način prenošenja znanja kroz predavanja i kreativne radionice. Sretna sam što sam došla ovdje i jedva čekam sljedeću godinu da upoznam još prijatelja i proširim znanje", kazala je Vanesa Stanić.

"Ovo je bilo jedno jako lijepo iskustvo. Puno toga smo naučili o vrijednostima demokracije. Ovaj projekt nam je pokazao na koji se način mi mladi možemo uključiti u proces odlučivanja. Pozivam svoje vršnjake da sudjeluju u ovom projektu te budu pokretači promjena", poručila je Nikolina Malić.

"Fantastičan program, mnogo druženja i zabave. Radionice su kreativne i bogate sadržajem te sam stekla nova znanja. Upoznala sam mnogo prijatelja s kojima imam mnogo toga zajedničkog. Radujem se sljedećem susretu", kazala je Iman Gunjević, a prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: