Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 8. srpanj 2020.

UMIROVLJENI SVEĆENICI PROSLAVILI 80. ROĐENDAN JOSIPA JANJIĆA U SVOME DOMU U SARAJEVU

Proslavu rođendana svoga kolege korisnici Doma obilježili su svečanim ručkom i pjesmom

Vrhbosanski prezbiteri smješteni u Svećeničkom domu u Sarajevu proslavili su 7. srpnja 2020., 80. rođendan kolege Josipa Janjića. Kod jutarnje koncelebracije, koju je predvodio ravnatelj vlč. Fabijan Stanušić, predsjedatelj je pozdravio svečara i pozvao koncelebrante da zahvale Bogu za godine njegova svećeničkog služenja.

Proslavu 80. rođendana svoga kolege korisnici Doma obilježili su svečanim ručkom i pjesmom. Prigodno slovo održao Miroslav Agostini koji je kao župnik Gradačca nakon rata bio njegov susjed. Istaknuo je kako je slavljenik „volio svoje svećeničko zvanje, bio revan, marljiv, prijatelj svim ljudima, kolegama i narodu Božjem“. Svećenički dom građen je u vrtu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa od 19. svibnja 2007. do 11. prosinca 2010. Prvi korisnici uselili su 2. svibnja 2011, a sada je u njemu smješteno 18 svećenika.

Josip Janjić rođen je 7. srpnja 1940. u Vidovicama. Teologiju je studirao u Đakovu gdje je zaređen za svećenika 29. lipnja 1966. U vrijeme rata zbog osamostaljenja BiH bio je župnik u Bosanskom Šamcu odakle je s većinom vjernika morao u izbjeglištvo u Hrvatsku. Nastanio se poslije rata u rodnoj kući u Vidovicama te odatle oprezno odlazio u sjedište župe gdje je bila razrušena župna crkva i dvorišna zgrada koja je prije rata služila za vjeronauk. Najprije je obnovio dvorišnu zgradu za liturgijski prostor, zatim župnu kuću i na rate podizao srušenu župnu crkvu. Župnik Turića Vl. Borić zabilježio je da je na Uskrs 12. travnja 1998. u Turiću koncelebrirao Josip Janjić, župnik u Bos. Šamcu. Janjić je u kronici župe Šamac zabilježio da je prvu misu slavio u podignutoj dvorišnoj zgradi na Božić 2000. godine a predsjedao je banjalučki biskup Franjo Komarica. Općinske vlasti Šamca nisu dopustile da bude razrušena župna kuća, jer su u nju trebale naseliti Srbe doseljene iz drugih krajeva BiH ili Hrvatske. Nakon što je uz opetovane intervencije župna kuća ispražnjena, župnik ju je obnavljao od 2001. do 2003. godine i tek tada se u njoj stalno nastanio. Od 2005. počeo je redovito slaviti misu u nanovo podignutoj župnoj crkvi. Uz donacije stranih dobrotvora i nadbiskupije Splitsko-makarske, župnik je osobno propovijedao po brojnim župama u Hrvatskoj i molio pomoć za obnovu. Nadbiskup vrhbosanski posvetio je nanovo sagrađenu župnu crkvu 12. kolovoza 2007. U svibnju 2014. župu je poplavila voda izlivena iz Save. Po odredbi kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog župu je predao 11. rujna 2018. nasljedniku Ivanu Mandiću, a u studenom doselio u Svećenički dom u Sarajevu. (kta/m.z.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: