Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Bugojno, 8. srpanj 2020.

ZLATNI JUBILEJ REDOVNIČKOG ŽIVOTA ŠKOLSKIH SESTARA FRANJEVKI BOSANSKO-HRVATSKE PROVINCIJE

Svečano Misno slavlje u Bugojnu i Kloštru Ivaniću

I ove godine u Bosansko-hrvatskoj provinciji Školskih sestara Krista Kralja planirana je priprava za slavlje 50. obljetnice redovničkoga života. Prije 50 godina svoje DA Bogu izreklo je deset sestara: s. Terezija Jelečevič, s. Bernarda Ištuk, s. Auksilija Milić, s. Lucija Budimir, s. Kornelija Grubeša, s. Filipa Mlakić, s. Aleksandra Baotić, s. Danijela Mostarac, s. Andrijana Sluganović i s. Maksimilijana Pendeš. Radost sestara da se nađu zajedno u Bugojnu pomutila je pandemije koronavirusa zbog koje su sestre iz Hrvatske, njih pet, imale pripremu i slavlje u Kloštru Ivaniću, a tri sestre u Bugojnu. Teško bolesna s. Danijela nije mogla biti sa svojim kolegicama, a s. Aleksandra Baotić preselila se u vječnost.

Tri sestre, s. Terezija, s. Lucija i s. Kornelija započele su pripravu u Bugojnu 25. lipnja 2020. Kroz šest dana zajedno sa s. Lidijom Jurišić, zamjenicom provincijske predstojnice razmišljale su o jubileju kao povlaštenom trenutku zahvalnosti za Božje vodstvo kroz proteklih 50 godina. Svakodnevno su u duhu blaženstava, radosno i s povjerenjem iščitavale prijeđeni put, povjeravajući Bogu svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

U subotu, 27. lipnja, zaputile su se prema Livnu gdje su posjetile grob s. Aleksandre i drugih sestra koje su pokopane na groblju sv. Mihovila na Gorici. U nedjelju, 28. lipnja, hodočastile su sv. Ivi u Podmilačje. Toga dana posjetile su i zajednicu sestara u Jajcu.

Sestre jubilantkinje u Kloštru Ivaniću, također su tijekom priprave međusobno dijelile svoja životna iskustva i ljepotu zajedništva te u molitvi Bogu zahvaljivale za Njegovo vodstvo u zgodnom i nezgodnom vremenu kojim je bilo protkano vrijeme njihovog pedestgodišnjeg redovničkog života i služenja.

Kruna duhovne pripreme bila su euharistijska slavlja u sestarskim kapelama. U Bugojnu Sveto misno slavlje je predslavio fra Miro Jelečevič, profesor na Franjevačkoj bogosloviji u Sarajevu i brat s. Terezije, u koncelebraciji sa fra Markom Lovrićem, župnikom Župe sv. Marije Anđeoske Gornja Tramošnica. Ovom zahvalnom slavlju nazočile su, uz sestre iz Bugojna, također i provincijska predstojnica s. Kata Karadža, zamjenica provincijske predstojnice s. Lidija, sestre iz Gornje Tramošnice i Jajca te fra Hrvoje Radić, župnik Župe sv. Ante Padovanskog Bugojno.

U isto vrijeme Sveto misno slavlje u Kloštru Ivaniću je predslavio fra Goran Rukavina, zamjenik provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Mandića i župnik u Župi Pohoda Blažene Djevice Marije Topusko također u zajedništvu sestara zajednice i Zagreba-Držićeve, prenosi mrežna stranica ssf.hr. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: