Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Slavonski Brod, 5. srpanj 2020.

MISA ZAHVALNICA U FRANJEVAČKOJ CRKVI PRESVETOG TROJSTVA U SLAVONSKOM BRODU

Sudjelovali su profesori i učenici klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića zajedno sa članovima svojih obitelji te profesorima i djelatnicima

Profesori i učenici klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu zajedno sa članovima svojih obitelji te profesorima i djelatnicima škole sudjelovali su u subotu, 4. srpnja 2020. na Misi zahvalnici, koju je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio ravnatelj gimnazije fra Klaudio Milohanović, domaći gvardijan. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja, otac jednog maturanta.

Povezujući evanđelje toga dana s pandemijom zbog koje su učenici ovu školsku godinu pohađali u posebnim uvjetima fra Klaudio je u prigodnoj homiliji posvijestio učenicima kako im je Gospodin u tim danima bio posebno blizak. „Isus nam se daje u potpunosti, uvjerava nas da je s nama, želi u potpunosti bio dionikom našega života. To je ponuda ljubavi, dar života. O nama ovisi koliko mu dopuštamo da se proslavlja u našem životu. Kao što se Isus daruje nama i mi se trebamo darovati jedni drugima. Bog nas poziva na zajedništvo, ljubav, solidarnost, na dobrotu jednih prema drugima. Zato se ne smijemo zatvoriti u sebe. Vi ste mladi motori ovoga svijeta. Ne smijete se bojati informacija kojima nas bombardiraju, nego do kraja biti hrabri i odvažni „ rekao je uz ostalo fra Klaudio naglasivši kako tom Misom žele Bogu zahvaliti za sve što im je u ovoj godini učinio.

Tumačeći evanđelje učenicima je na kraju pojasnio kako ih Riječ Božja potiče da se ne boje doći Isusu, nego mu budu uvijek vjerni, dopuste da ih vodi u životu, napajaju na Božjoj Riječi i žive je u konkretnom životu.

Ukazao im je na privilegij što su završili katoličku školu, ustvrdivši kako su imali priliku puno bliže nego učenici drugih škola upoznati i izgrađivati svoju vjeru, te kao takvi trebaju biti poticaj drugim mladima. Svoju zahvalu Gospodinu izrekli su učenici u molitvi vjernika, a posebno na kraju kroz pjesmu „Tebe Boga hvalimo“.

Na kraju Mise ravnatelj fra Klaudio zajedno je sa razrednicima podijelio maturalne svjedodžbe maturantima istaknuvši pri tom za svakoga od njih neku posebnu karakteristiku. U klaustru samostana razrednici su i ostalim učenicima podijelili završne svjedodžbe.

Prepoznavši pri kraju Domovinskog rata potrebu katoličke škole u ovom gradu fra Domagoj Šimunović bio je inicijator osnivanja i prvi ravnatelj ove katoličke škole, koju je 25. kolovoza 1994. Osnovala Hrvatska franjevačka provincija Sv. Ćirila i Metoda.

Ove godine školu je pohađalo 225 učenika, od toga je maturanata bilo 53. Od ukupno 33 djelatnika u školi djeluje 25 profesora. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: