Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Bruxelles, 4. srpanj 2020.

POMOĆ ZA SIRIJU, ALI I APEL ZA POLITIČKO RJEŠENJE

Održana četvrta konferencija o temi „Poduprijeti budućnost Sirije i cijele regije“, kojom su zajedno predsjedali Europska unija i Ujedinjeni narodi

Europska unija i međunarodni donatori osigurali su za Siriju gotovo 13 milijardā eura. Rezultat je to IV. konferencije za potporu stanovništvu te zemlje koja je u ratu već deset godina.

U prigodi konferencije papa Franjo je putem tweeta, 30. lipnja, potaknuo na molitvu za taj susret da bi – kako je napisao – na prvom mjestu bilo dobro narodā kojima su potrebni zdravstvena skrb, škole i zaposlenje. Glavni tajnik Organizacije ujedinjenih naroda, sa svoje je strane zatražio političko rješenje.

Gotovo 7 milijardā eura, od kojih 4,9 milijarda za ovu godinu i dvije milijarde višegodišnjih obveza za 2021. godinu i dalje, zajamčeno je 30. lipnja, na četvrtoj konferenciji održanoj u Bruxellesu o temi „Poduprijeti budućnost Sirije i cijele regije“, kojom su zajedno predsjedali Europska unija i Ujedinjeni narodi. Osim toga, financijske ustanove i međunarodni donatori obećali su također 6 milijardā eura kao posudbu pod povlaštenim uvjetima.

Ujedinjeni narodi i dalje, svakoga mjeseca, milijunima Sirijaca jamče hranu, zdravstvene usluge i obrazovanje. Provode se također programi psihološke pomoći onima koji su podnijeli traume, a pruža se i pravna pomoć. Zbog toga su svi sudionici na spomenutoj konferenciji uputili apel da se, osim obnavljanja obveza, također ojača gospodarsko i financijsko zauzimanje za sirijski narod i za zemlje koje primaju izbjeglice. Cilj je, naime, nastaviti podupirati Siriju kako bi mogla ponovno zauzeti svoje mjesto u međunarodnoj zajednici – istaknuto je na konferenciji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: