Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Malavi, 4. srpanj 2020.

PREDSJEDNIČKI IZBORI U MALAVIJU

Komisija Pravda i mir hvali transparentnost izbora

U Malaviju je 28. lipnja 2020. izabran novi predsjednik Lazarus Chakwera, vođa oporbe koji će nakon 6 godina preuzeti službu od Petera Mutharike. Nakon poništenja glasanja zbog prijevare, u svibnju prošle godine, ta afrička zemlja napokon ima novog Predsjednika. Komisija Pravda i mir Malavijske biskupske konferencije, zajedno s tijelima kao što su Nacionalna inicijativa za građanski odgoj i Malavijski odbor za javne poslove, u priopćenju koje je objavio blog Udruge članova biskupskih konferencija Istočne Afrike, pohvalila je Izborno povjerenstvo za transparentnost u prebrojavanju glasova predsjedničkih izbora i predstavljanju rezultata za javnost na odgovarajućim mjestima.

Izborni je proces bio dobar, bez velikih problema i poteškoća – istaknula su različita tijela. Stoga želimo pohvaliti sve zainteresirane strane, a posebno Izborno povjerenstvo, s obzirom na ograničeno vrijeme i sredstva potrebna za upravljanje glasovanjem. Istu zahvalu zbog stručnosti, marljivosti i brzine kojom su pripremili potrebnu logistiku za izborni proces, izrazili su svim snagama sigurnosti.

Osim toga, zahvalili su građanima za strpljivost s kojom su čekali rezultate glasanja koji su bili objavljeni u potpunom skladu s izbornim zakonom, nakon predaje glasačkih listića iz svih okruga i biračkih mjesta. Zahvaljujemo građanskom društvu, vjerskim organizacijama, medijima i svima koji su imali različite uloge u izbornom procesu poradi međusobne suradnje, skladnih odnosa i moralne potpore.

Kada je u veljači Ustavni sud zbog prevara poništio predsjedničke izbore, malavijski su biskupi poslali apel za mir i pomirenje, osobito zbog nasilnih prosvjeda. Veoma smo zabrinuti i zgroženi zbog nasilja protiv ljudskoga života do kojega je došlo – napisali su malavijski biskupi i istaknuli – Kao pastiri kojima je povjerena dužnost i odgovornost da promiču i brane život koji nam je Stvoritelj darovao, ne možemo pred tim šutjeti. Izražavajući potom svoju zabrinutost zbog siromaštva i bijede u kojoj se živi u zemlji, Malavijska biskupska konferencija pozvala je Parlament da donese odgovarajuće zakone kako bi se stvorilo pogodno ozračje za poštovanje prava svih građana. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: