Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Prnjavor, 3. srpanj 2020.

MONS. STIPIĆ SASTAO SE SA SVEĆENICIMA GRKOKATOLIČKOG VIKARIJATA BIH

Apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić sudjelovao je, 2. srpnja na sastanku svećenika Grkokatoličkog vikarijata BiH u Prnjavoru

Apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić sudjelovao je, 2. srpnja 2020. na sastanku svećenika Grkokatoličkog vikarijata Bosne i Hercegovine u Prnjavoru. Većina tema sastanka odnosila se na organizaciju pastoralnog života u parohijama s obzirom na mjere zaštite propisanih zbog Covida-19.

Raspravljalo se i o razradi pastoralnih smjernica u novim okolnostima za budućnost. Uslijed situacije s pandemijom mnoge su planirane pastoralne aktivnosti morale biti odgođene. Mons. Stipić potaknuo je svećenike na još zauzetiji pastoralno-duhovni i karitativni rad s vjernicima u ovim izvanrednim vremenima kada je svima potrebna čvrsta i snažna vjera i zajedništvo. U sklopu ovog pohoda ordinarija Stipića bosansko-hercegovačkom vikarijatu, o. Milan je služio Moleben na čast presvete Bogorodice u parohijskoj crkvi u Prnjavoru. Sastanku su nazočili bosansko-hercegovački biskupski vikar o. Miroslav Krnješin kao i svi svećenici vikarijata.

Od 1890. godine na područje sjeverne Bosne doseljavaju se prvi grkokatolici, podrijetlom iz zakarpatskih krajeva zapadne Ukrajine (Galicije). Od 1900. do 1909. godine bosanski grkokatolici (Ukrajinci) spadaju pod upravu Križevačke eparhije. God. 1909. iz Galicije dolaze monasi studiti koji u mjestu Kamenici otvaraju svoj manastir. Od 1909. do 1914. jurisdikcija bosanskih grkokatolika prelazi na Vrhbosansku nadbiskupiju. Tada je imenovan i posebni generalni vikar (rimokatolik) za grkokatolike sa sjedištem u Sarajevu. Od godine 1914. do 1924. uspostavlja se Apostolska administratura za grkokatolike u Bosni i Hercegovini. Radi se o drugom stupnju samostalnosti prije osnivanja eparhije. Sjedište tadašnjeg apostolskog administratora Aleksija Buzjuka (kasnijeg kanonika u Lavovu) bilo je u Banjoj Luci. Od godine 1924. to je područje opet stavljeno pod jurisdikciju križevačkog vladike. Bosansko-slavonski vikarijat osnovan je 15. travnja 1978. god. Nakon njegova ukinuća 2005. godine osnovan je Grkokatolički vikarijat Križevačke eparhije u Bosni i Hercegovini. Vikarijat obuhvaća župe: Banja Luka, Cerovljani, Derventa, Devetina, Kamenica, Kozarac, Lepenica, Lišnja, Prnjavor i Stara Dubrava. Većinu od nekoliko tisuća vjernika vikarijata čine grkokatolici Ukrajinci. Na području Bosansko-hercegovačkog vikarijata (Banja Luka) danas živi i nekoliko grkokatoličkih obitelji podrijetlom sa Žumberka. (kta/ika)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: