Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. kolovoz 2020.

Vijesti

Plehan, 3. srpanj 2020.

KOMEMORACIJA O 28. OBLJETNICI STRADANJA PLEHANA

Svetu misu uz suslavlje dvanaest svećenika, predvodio je gvardijan fra Anto Tomas

Komemoracija o 28. obljetnici stradanja Plehana održana je u četvrtak, 2. srpnja 2020. u župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Poput dvanaest apostola domaći i okolni su svećenici i redovnici: fra Zlatko Matanović, fra Anto Zrakić, fra Blažen Lipovac, fra Jozo Puškarić, fra Mlade Jozić, fra Franjo Dalibor Stjepanović, vlč. Mato Marijić, vlč. Antonio Čutura, vlč. Jozo Batinić, vlč. Ivan Ravlić, fra Jozo Gogić i fra Ivan Ćurić suslavili na Misi, koju je predvodio gvardijan fra Anto Tomas. Slavlje je pjevanjem je animirao fra Ivan Marić, derventski dekan.

Podsjetivši na stradanje plehanske crkve i samostana, koje se dogodilo 2. srpnja 1992. i svih zala koja su se događala poslije, fra Anto je u prigodnoj homiliji naglasio kako na toj misi žele na poseban način moliti za ljude koje u sebi nose zlo i to pokazuju ubijanjem čovjeka, prirode, crkava..., i ne žele se obratiti, da ih Božja ljubav dotakne te se obrate i prestanu rušiti sve ono što je dobrotom i mirom sagrađeno. „Miniranje crkve 2. srpnja 1992. bila je tužna vijest, napose onima koji su to gledali. Zato ubilježite ovu svetu misu u svoje srce, u svoje dnevnike, razgovarajte i vidite pobjedu Gospodnju, Božji dar što danas možemo biti u ovom svetom hramu. Hvala Gospodinu što ni u kojoj situaciji ne ostavlja dobroga čovjeka. Isus nas uči što nam je činiti i raditi da budemo pobjednici. Vis te danas pobjednici nad zlom i smrću, dokaz ljubavi koju nam Bog dariva,“ ustvrdio je fra Anto.

Govoreći o projektu „Plehan ponovno rađanje“ koji je vodio pok. fra Andrija Zirdum, a svjestan kako je sve ono materijalno moguće ponovno sagraditi fra Anto je pozvao Plehančane i predstavnike društveno političkih vlasti da pomognu u dovršenju uređenja nove crkve, gradnji samostana i muzejsko galerijskog prostora kako bi Plehan ponovno zasjao kao vjersko –kulturno središte kakvo je to bilo i prije Domovinskog rata, u kojem će franjevci obavljati povjerenu im pastirsku službu. Iskazao je i svoju otvorenost svakoj novoj ideji.

„Plehan je mjesto duhovnosti kulture i snage, mjesto u kojem vi vaša djeca i unuci trebali osjetiti radost života. Trebaju nam ovdje dobri franjevci koji će vas primati i ovdje živjeti u sigurnost bez stresnih trenutaka. Vašim dolaskom na ovu svetu Misu u posebnim uvjetima pandemije pokazali ste svoju konkretnu ljubav za Plehan. Hvala vam na tome“, poručio je fra Anto kako svojim Plehančanima tako i vjernicima koji su hodočastili iz župa: Foče, Cera, Žeravca, Koraća, Kuline, Potočana, Odžaka i Svilaja.

Među 60-ak nazočnih bili su izvođač radova u crkvi Stipo Lucić, čiji djelatnici ovih dana postavljaju kamene ploče u crkvi, izvođač radova na samostanu Anto Jurišić, te predstavnici društveno-političkih vlasti: Zoran Piličić, generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci, Josip Dabro, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije i Upravitelj zaklade Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Vukovaru, član iste zaklade Marinko Beljo, viši savjetnik župana Vukovarsko – srijemske županije, Marijan Kljajić, predsjednik općinskog vijeća Derventa, Mladenka Kermenc, dopredsjednica skupštine Bosanski Brod, Davor Čordaš, član Vijeća naroda, Ilija Pavlović, predsjednik općinskog vijeća HDZ-a Teslić. Sa svojim predsjednikom Nihadom Alićem nazočni su bili i predstavnici udruge „Koraci mira“ iz Odžaka - udruge građana za njegovanje stradanja stanovništva BiH. Udruga djeluje sedam godina i broji 50 – tak aktivnih članova svih nacija. Uz prigodne darove oni su Plehanu darovali pano sa slikom stare plehanske crkve. Nazočni su bili i predstavnici ZK Žeravac, HKUD Tamburica Koraće i KUD Brodski biseri, prijatelji samostana Plehan iz Osijeka : Marko Bagarić i Hrvoje Zovko, koji su samostanu darovali dvije knjige o stradanju Hrvata u Domovinskom ratu u BiH.

Kako zbog pandemije nisu mogli doći svi članovi Odbora za obnovu franjevačkog vjersko-kulturnog središta Plehan nije održana planirana otvorena sjednica, nego su neki od sudionika uz zajednički ručak iznijeli svoje planove o daljnjoj obnovi vjersko-kulturnog središta Plehan, obećavši pri tom i materijalnu pomoć. Velebnu franjevačku crkvu sv. Marka na Plehanu srpska je vojska, nakon što je zauzela Plehan, 2. srpnja 1992. s dvije tone eksploziva minirala. Prilikom miniranja stradao je i franjevački samostan, a u narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katoličkog puka, koji je pred ratnim strahotama morao u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake godine 2. srpnja, misnim slavljem spominju se te velike tragedije, za koju još nitko nije odgovarao, mole da Gospodin iscijeli sve rane koji je puk toga kraja doživio i još doživljava.

U Plehanskoj župi prije rata živjelo 8120 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek 90-ak - uglavnom starijih i nemoćnih. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: