Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. kolovoz 2020.

Vijesti

Banja Luka, 2. srpanj 2020.

SVEČANIM MISNIM SLAVLJEN PROSLAVLJENA SVETKOVINA PREDRAGOCJENE KRVI KRISTOVE

Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica

U samostanu Novi Nazaret, u banjolučkom naselju Budžak, sestre Družbe Klanjateljica Krvi Kristove proslavile su u srijedu, 1. srpnja 2020. svečanim, koncelebriranim Misnim slavljem svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove. Ta redovnička Družba ima posebno crkveno odobrenje da može 1. srpnja svečano slaviti kao svetkovinu Predragocjene Krvi Kristove, kao što je to bila praksa u cijeloj Crkvi do zadnje velike liturgijske reforme univerzalnog crkvenog kalendara 1970. godine.

Misno slavlje predvodio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali domaći župnik vlč. Marijan Stojanović te još šestorica svećenika iz banjolučkih župa i Ordinarijata.

Zbog još uvijek aktualne pandemije na Misi su sudjelovale samo redovnice te Družbe iz Banje Luke, njih 13, te još tridesetak vjernika laika, mahom članova Molitvene zajednice koja djeluje pri samostanu. Također zbog pandemije i ograničenog prostora u samostanskoj kapeli, misa je održana pred ulazom u samostan.

Na početku misnog slavlje župnik Stojanović je izrazio dobrodošlicu biskupu Komarici, svećenicima i vjernicima laicima, čestitajući redovnicama svetkovnu njihove Družbe.

Biskup Komarica je izrazio radost da je opet među sestrama, braćom svećenicima i vjernicima izvan svoje katedrale, gdje je protekla tri i pol mjeseca svake nedjelje predslavio koncelebrirane Mise, na početku s malim brojem vjernika, a kasnije sve većim.

Pozvao je sve nazočne da zajedno zahvale Bogu za blagoslovljenu nazočnost redovnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove u Banjoj Luci od davne 1879. godine.

U homiliji je najprije ukratko prikazo štovanje Krvi Kristove kroz duga stoljeća Crkve, a napose od polovine 19. stoljeća, kada je službeno uveden obvezni spomendan, zatim blagdan pa svetkovina. Potom je protumačio biblijske tekstove Mise. Naglasio je neprocjenjivu vrijednost Kristove Krvi za spasenje svakog čovjeka i cijelog čovječanstva. Potaknuo je sve nazočne da se još odlučnije u svome duhovnom životu posvete štovanju – čašćenju Krvi Kristove i da tu pobožnost drugima preporučuju.

Na kraju Mise biskupu Komarici, svećenicima i svim nazočnima zahvalila je kućna poglavarica s. Zdenka Pezer.

Sudionici slavlja su se još dugo zadržali u radosnom druženju s redovnicama, vrlo zaslužnima za vjerski i karitativni život i rad banjolučke Crkve. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: