Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. srpanj 2020.

Vijesti

Altötting, 30. lipanj 2020.

NA TRADICIONALNOM 47. HRVATSKOM HODOČAŠĆU 40-AK HODOČASNIKA PJEŠAKA

Hodočasnici iz HKŽ München i Rosenheim, pješice je hodočastilo u poznato bavarsko i njemačko marijansko svetište

Možda će ovih dana u hrvatskim ili u njemačkim medijima izostati prepoznatljivi naslov „Tisuće hrvatskih vjernika iz Bavarske hodočastilo u Altötting“. Ali će se sigurno ova godina posebno pamtiti, da je unatoč svim otkazanim hodočašćima diljem Bavarske ipak održano tradicionalno 47. hodočašće Hrvata Bavarske.

Zabilježit će se i po tome što je unatoč pandemiji i svim drugim pošastima, skupina od 40-ak hodočasnika iz Hrvatskih katoličkih župa München i Rosenheim, pješice hodočastilo u to poznato bavarsko i njemačko marijansko svetište, kao prvi hodočasnici ove godine.

U petak rano ujutro, 26. lipnja hodočasnike je Svetom misom i blagoslovom u župnoj kapeli bl. Alojzija Stepinca u Münchenu ispratio župnik fra Petar Klapež.

Na tom zajedničkom hodočasničkom putu odvažno se koračalo istom Svetom vjerom, svatko sa svojim posebnim nakanama i zavjetima, ali i moleći se Nebeskoj Majci do posljednjeg zrnca krunice, da očuva našu katoličku vjeru i naš hrvatski identitet. Zato s ponosom valja istaknuti kako je drugo misno slavlje u Waldkreiburgu u crkvi Krista Kralja za hodočasnike na hrvatskom jeziku predslavio gvardijan samostana sv. Gabrijela fra Edvard Sokol. Njegova je snažna poruka o nošenju težine križa vjernika, o potrebi unutarnje samoće i šutnje koja sve ujedinjuje i zbližava s Gospodinom, pronašla put do srca svih hodočasnika.

Umornim korakom, nakon križnog puta, ali radosnim i ispunjenim srcima, u predvečerje 27. lipnja hodočasnici su ušli u Altötting. Ispred Kapele milosti (Gnadenkapelle) nije bilo tradicionalne procesije, ali su se svi zajedno zahvalili i pomolili Majci Božjoj.

U nedjelju, 28. lipnja u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova fra Eduard Sokol je još jednom uspio dobiti termin za Svetu misu na hrvatskom jeziku. Prisutne hodočasnike, njihove obitelji, rodbinu kao i mnoge druge Hrvate katolike, koji su došli na Misno slavlje, srdačno je pozdravio i izrazio radost i zahvalu Hrvatima, njemački prelat mons. Günter Mandl. Sa završnom pjesmom „...našoj Majci, našoj Kraljici Hrvata...“ ponosni i sretni hodočasnici obećaše su u srcu obećali: „Vidimo se dogodine u Altöttingu!“ (kta/k.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: