Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Najave

Tramošnica, 20. lipanj 2020.

Blagoslov Doma Majka Terezija u Gornjoj Tramošnici pokraj Gradačca

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u subotu 20. lipnja 2020. s početkom u 17 sati u župi Gospe od anđela Gornja Tramošnica pokraj Gradačca u Bosanskoj Posavini blagoslovit će Dom koji nosi ime Majka Terezija.

Za ovu prigodu osnovan je i Odbor za otvorenje Doma koji čine: vlasnik i direktor Doma gosp. Ivan Šokčević, voditeljica Doma s. Mara Puškarić, domaći akademski kipar gosp. Antun Jurkić i mjesni župnik fra Marko Lovrić.

U ime Odbora župnik fra Marko pozvao je sve svećenike s prostora Bosanske Posavine da dođu na blagoslov i otvorenje spomenutog Doma. U svom pozivu podsjetio je da su župe Gornja i Donja Tramošnica prije rata imale oko 5.000 vjernika te da su svi župljani prognani nakon što su taj dio Bosanske Posavine zauzele srpske formacije te porušile ili zapalile sve vjerske objekte kao i obiteljske kuće. Nakon rata manji broj predratnih stanovnika vratio se u svoje župe pa ih sada ima oko 360.

„Zalaganjem mnogih fratara obnovljen je dobar dio Tramošnice. Pokojni župnik Gornje Tramošnice fra Valerije Stipić došao je na ideju da porušenu osnovnu školu pretvori u starački dom. No, fra Valerije je umro 2009. godine, a ovu hvale vrijednu akciju proveo je Ivan Šokčević otkupivši osnovnu školu, zemljište i prateći objekt. Za svega 13 mjeseci nastalo je velebno zdanje. Hvala Bogu evo sve je spremno za blagoslov, otvorenje i rad. Ovo je veliki povijesni događaj za Tramošnicu i sve ljude Bosanske Posavine kao i za našu Nadbiskupiju“, navodi se u pozivu koji potpisuje župnik fra Marko, a u kojem dalje stoji:

„Tramošnica je podignuta iz pepela. Danas imamo Farmu AG Mašić u Liporašću sa 600 grla stoke i obrade 5000 duluma zemlje; imamo Samostan časnih sestara, imamo Knjižnicu i muzej fra Valerije Stipić, imamo Umjetničku ljevaonicu Jurkić, zatim galeriju fra Lovro Milanović u Donjoj Tramošnici. Svakako Dom Majka Terezija zauzima posebno mjesto jer je uređen po najvišim europskim standardima, suvremeno je opremljen, ima 150 ležaja i na samom ulazu u posjed krasit će ga monumentalni kip Majke Terezije s djecom, rad akademskog slikara Ante Jurkića iz Tramošnice. Želimo svijetu i Crkvi pokazati da Ljubav sve pobjeđuje, ljubav donosi pobjedu i mir u srcu. Podigli smo se iz pepela. Stoga nam je neizmjerna čast da Vas možemo pozvati da uzveličate ovaj događaj. Hvala od srca Očekujući Vaše javljanje“, stoji u pozivu župnika Lovrića. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: