Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 11. lipanj 2020.

Proslava Tijelova u sarajevskoj katedrali

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo, 11. lipnja 2020. u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Mato Majić, katedralni župnik uz sudjelovanje redovnica raznih družbi te bogoslova i drugih vjernika.

Na početku Mise župnik vlč. Majić podsjetio je da je, kako je ranije najavljeno, današnje središnje Misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici trebao predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Puljić, koji je prihvatio da umjesto toga podijeli sakrament sv. krizme u Žepču što ranije nije bio u mogućnosti radi pandemije koronavirusa. Uvodeći u Misno slavlje župnik Majić potaknuo je vjernike da slave Boga, njegovu ljubav, „tu tajnu njegove trajne prisutnosti s nama i među nama pod prilikama kruha i vina“.

U prigodnoj propovijedi vlč. Majić je, govoreći o svetkovini Tijelova, „toj čudesnoj tajni Božje ljubavi“, podsjetio kako je neki vjernik, diveći se otajstvu ove svetkovine, predložio jednom svećeniku da se na ovaj dan „ne bi trebalo ništa propovijedati, jer je ta čudesnost Božje ljubavi za vjernike tolika da bi trebalo samo kleknuti, pasti pred tom tajnom, toj ljubavi, pokloniti joj se, razmišljati i trajno zahvaljivati, bez ijedne riječi“.

Posvijestio je da je Isus svojim tijelom i krvlju zapravo „povezao svu prirodu i cjelovitoga čovjeka“ čime je, kako je pojasnio, „sve posvetio i svemu dao Božansku nazočnost“. „Ne samo da kruh postaje tijelo Kristovo, nego sve“, kazao je župnik Majić dodavši da čovjek po svojoj naravi ipak nerado daje sebe, već mnogi radije uzimaju ono što je tuđe, što, kako je kazao, uzrok i tolikih ratova. Istaknuo je pak da je Isus drugačiji jer postaje kruhom koji nas hrani, ali i više od toga – kruhom koji nam daruje život vječni.

Pozvao je vjernike da dopuste da ih istinski dotakne otajstvo svetkovine Tijelova, kako ne bi ostali „hladni na Božju ljubav koja ih zahvaća, i iz koje niču“. „Ovaj nas dan želi poučiti – poziva nas da ne može glasnije – da odgovorimo na tu ljubav i da i sami postanemo takva ljubav“, rekao je župnik Majić podsjećajući da su mnogi, poput kraljeva Salomona i Davida, željeli vidjeti naviještenog Spasitelja, ali da to nisu dočekali. „Meni i tebi je dano, a i dalje ostajemo hladni. Kod vatre smo, a nismo se ogrijali. Kod učitelja smo, a slabo smo naučili ljubiti“, posvijestio je vjernicima vlč. Matić.

Nakon pričesti uslijedila je euharistijska procesija s četiri postaje unutar katedrale uz pobožno sudjelovanje svih vjernika.

Liturgijsko pjevanje animirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Svetkovina Tijelova slavi se u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. U središtu je čašćenje Oltarskog sakramenta pri čemu se osobito ističe nazočnost cijelog Krista u posvećenoj hostiji. Povijesno gledano najvažniji poticaj za uvođenje ovog blagdana bila su viđenja redovnice Julijane iz Lütticha u XIII. stoljeću. Za cijelu Crkvu ovu je svetkovinu propisao papa Urban IV. 1264. U hrvatskom se jeziku za ovu svetkovinu pored naziva Tijelovo koristi se i naziv Brašančevo. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: