Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Travnik, 1. lipanj 2020.

PROSLAVA PODJELE SAKRAMENTA SV. KRIZME U TRAVNIKU

Krizmatelj je bio delegat kardinala Puljića mons. Pavo Jurišić, gučogoranski dekan

Nakon teških dana izolacije i prisilne međusobne otuđenosti, koja je trajala od sredine ožujka 2020. kada su započete mjere ograničenja u vremenu pandemije koronavirusa, 30. svibnja 2020. u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Travniku upriličena je svečana Misa bdijenja uoči svetkovine Duhova i podjela sakramenta svete krizme za 10 djevojaka i 11 mladića ove župe.

Krizmatelj je bio delegat kardinala Puljića mons. Pavo Jurišić, gučogoranski dekan, kojemu je pred župnom crkvom organizirani svečani doček. Pošto mu je na ulaznim vratima dobrodošlicu poželio župnik preč. Marko Mikić s dvojicom sjemeništaraca, mons. Jurišić je poljubio križ i blagoslovljenom vodom poškropio krizmanike, njihove roditelje i kumove i sve okupljene vjernike. Nakon što je župnik Mikić izmolio molitvu u čast zaštitnika župe sv. Ivana Krstitelja, mons. Jurišić blagoslovio je vjernike Presvetim oltarskim sakramentom. Poslije riječi dobrodošlice župnika Mikića, mons. Jurišiću obavio je uobičajeni razgovor i provjeru znanja kandidata za krizmu.

Svečano Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Jurišić uz koncelebraciju župnika Mikića i rektora Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku preč. Željka Marića. Dobrodošlicu krizmatelju Jurišiću u ime svih poželjela je krizmanica Ella Matišić. Evanđeoski odlomak navijestio je đakon Josip Dedić, a krizmanike je predstavio župnik Mikić.

Mons. Jurišić u propovijedi progovorio je o misnim čitanjima te posebno o potvrdi kao sakramentu kršćanske zrelosti kao i o silasku Duha Svetoga nad apostole i njegovoj ulozi u prvoj Crkvi i navjestiteljskom djelovanju apostola.

Poslije homilije uslijedila je podjela sakramenta krizme, a na početku su krizmanici obnovili krsna obećanja i ispovjedili svoju vjeru i potom primili sakrament potvrde. Nakon podjele krizme đakon Dedić pročitao je molitvu vjernika, a prakaraturi su prikupili milostinju za potrebe Vrhbosanske nadbiskupije kao što je to i običaj u ovakvim prigodama. Krizmanike i kumove pričestio je mons. Jurišić.

Na kraju Svete mise župnik Mikić zahvalio je najprije dobrom i dragom Bogu za još jednu generaciju krizmanika u ovoj župi, a riječi zahvale uputio je svim obiteljima krizmanika i njihovim kumovima i kumama, posebno onima koji su se odvažili u ovo postpandemijsko vrijeme doći iz Republike Hrvatske i drugih zemalja. Zahvalio je za sudjelovanje i pomoć svećenicima, đakonu, sjemeništarcima, ministrantima, pjevačima te posebno sestrama Kćeri Božje ljubavi koje djeluju u Travniku od 1949. godine. Posebnu zahvalnost uputio je arhiđakonu Jurišiću „koji je bio danas ispružena ruka po kojoj je Duh Sveti izlio na naše krizmanike svoje darove i milosti“.

Pošto je zahvalio župniku Mikiću i svima za lijepu organizaciju te uputio poticajne riječi svima okupljenima, mons. Jurišić posebno se obratio krizmanicima te im podijelio pojedinačne Uspomene na svetu krizmu i prigodne darove. Nakon zajedničkog fotografiranja uslijedilo je druženje u župnoj kući kao i za obiteljskim stolom u obiteljima krizmanika.

Liturgijsko pjevanje tijekom Svete mise animirao je župni zbor predvođen sestrom Anđelom Brkić. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: