Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Plehan, 1. lipanj 2020.

SVETKOVINA DUHOVA NA PLEHANU

Misu kod kapelice na grobljima u Božincima i u Modranu predvodio je gvardijan fra Anto Tomas, a na groblju u Zelenikama i u Gornjim Šupnjarima župni vikar fra Jozo Gogić

Svetkovina Duhova proslavljena je u nedjelju, 31. svibnja 2020. u nekoliko sela koje pripadaju župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Toga je dana gvardijan fra Anto Tomas predvodio Misu kod kapelice na grobljima u Božincima i u Modranu gdje je u nazočnosti župljana blagoslovio groblja i polja.

Misno slavlje kod kapele na groblju u Zelenikama i u Gornjim Šupnjarima predvodio je toga dana župni vikar fra Jozo Gogić.

U prigodnim homilijima zahvalili su oni svojim vjernicima na ljubavi prema svom rodnom kraju, prema Crkvi. Posvjestili su kako je svetkovina Duhova, kada slavimo rođendan Crkve i rođendan siju nas. „Duh Sveti je ona vatra, ljubav toplina i svjetlost. Tamo gdje toga nema života. Zato smo i mi kršćani pozvani tu ljubav pokazivati jedni drugima. Darovi Duha Svetoga hrabre nas, pomažu nam da živimo svoju svakodnevnicu, da u svojoj sredini budemo prepoznatljivi kao istinski svjedoci Kristove ljubavi i nazočnosti u svijetu. Samo po nama Duh Sveti može ovaj svijet obnavljati, činiti boljim“, zaključili su fra Anto i fra Jozo.

Zahvalili su svojim župljanima napose povratnicima, koje oni nazivaju apostolima mira i dobra, na sudjelovanju na Misi, kao i na gostoprimstvu u svojim domovima.

Uz malo stado povratnika na Misama su sudjelovali i vjernici iz sela koji žive u Hrvatskoj.

Poslije Misa slijedio je blagoslov polja.

Kako je tradicija i običaj i toga su dana vjernici druženje nastavili uz zajednički ručak kod povratnika. Svoju radost što ponovno zajedno slave Misu u svojim selima pokazali su Plehančani u druženje kada su zajedno i zapjevali svoje izvorne bosanske pjesme. (kta/b.l.)


Foto: Olgica Cerović i Mijo Jerković

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: