Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Rim, 31. svibanj 2020.

50 GODINA OBNOVLJENOG REDA POSVEĆENIH DJEVICA

Red posvećenih djevica (Ordo virginum) prisutan je u Crkvi od njezinog početka, a 31. svibnja je 50. obljetnica obnove toga načina života

Red posvećenih djevica (Ordo virginum) prisutan je u Crkvi od njezinog početka, a 31. svibnja je 50. obljetnica obnove toga načina života, javlja Vatican News.

U Rimu se od 28. do 31. svibnja trebao održati 4. međunarodni susret posvećenih djevica. Na njemu je trebalo prisustvovati više od 700 posvećenih djevica, biskupa i izaslanika iz 61 zemlje.

„Hvaliti Gospodina i zahvaljivati mu, zajedno promišljati, obogatiti se razmjenom iskustava, posvjedočiti Crkvi i svijetu ljepotu svojega poziva i biti utvrđene u njemu od Petrova nasljednika“, trebali su biti ciljevi susreta. Međutim, susret je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Ipak, na 50. obljetnicu obnove Reda, talijanske zajednice održale su molitveno bdijenje, povezane na daljinu s djevicama iz cijeloga svijeta.

Posvećene djevice žive u svijetu, prisutne u svim područjima života – od zdravstva do politike, od obrazovanja do novinarstva. Na taj način, prema vlastitim mogućnostima i talentima, u društvu posreduju brigu Crkve za siromašne, patnike i obespravljene. Jedini vidljivi znak posvećenja je prsten koji označava njihov bračni savez s Kristom, te želi izraziti Božju ljubav i vjernost prema čovječanstvu.

Iako su posvećene djevice prisutne u Crkvi od njezinoga samog početka, taj je poziv i način života bio pomalo zamro. Zato ga je papa Pavao VI. obnovio 31. svibnja 1970. Od tada do danas, u cijelomu svijetu, tim se Redom posvetilo oko 5 tisuća djevica, objavio je Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: