Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. kolovoz 2020.

Vijesti

New York, 29. svibanj 2020.

MEĐUNARODNI DAN MIROVNIH SNAGA POSVEĆEN ŽENAMA

Tema ovogodišnjega Međunarodnog dana mirovnih snaga je „Žene u održavanju mira – ključ za mir“

Ujedinjeni narodi svake godine 29. svibnja posvećuju mirovnim misijama, odajući tako poštovanje onima koji djeluju u teškim prilikama kako bi jamčili prekid neprijateljstava. Ovogodišnji je dan posebno posvećen prisutnosti žena i njihovoj ključnoj ulozi, prenosi Vatican News.

Tema ovogodišnjega Međunarodnog dana mirovnih snaga je „Žene u održavanju mira – ključ za mir“, a ove se godine obilježava i 20. obljetnica usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Ženama, miru i sigurnosti (UNSCR 1325). Prisutnost žena je, naime, bitna u promicanju i postizanju ciljeva mirovnih misija, stoga su Ujedinjeni narodi preko spomenute rezolucije, među ostalim, zatražili proširenje uloge i prinosa žena u operacijama, uključujući i aktivnosti održavanja mira. U tom smislu Organizacija ujedinjenih naroda namjerava sve više podupirati uključivanje žena iz brojnih zemalja, budući da danas čine samo 6 posto svih snaga.

Glavni tajnik UN-a António Guterres izrazio je zahvalnost za više od 90.000 civila, policajaca i vojnika koji se u ovom trenutku nalaze po cijelom svijetu. Suočavaju se s jednim od najvećih izazova do sada; obavljaju svoj mandat održavanja mira i sigurnosti dok pomažu ljudima suočiti se s pandemijom koronavirusa. Žene peacekeeperi na prvoj su crti u toj borbi; stoga smo im zahvalni za njihovo zauzimanje i požrtvovnost u borbi protiv pandemije, kao i u obavljanju mandata misije u teškim prilikama, istaknuo je Guterres u poruci u povodu ovogodišnjega Međunarodnog dana mirovnih snaga. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: