Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

Milanska katedrala

Milanska katedrala

Beč, 29. svibanj 2020.

SVETA STOLICA POZVALA OESS NA OBRANU VJERSKE SLOBODE USLIJED RASTUĆE NETOLERANCIJE

Zatvaranje granica i samoizolacija pridonijele su porastu nejednakosti i diskriminacije

Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nadbiskup Janusz Urbańczyk na konferenciji 25. i 26. svibnja 2020. o temi porasta netolerancije i nejednakosti uslijed pandemije koronavirusa, upozorio je na porast zločina iz mržnje na vjerskoj osnovi.

Nadbiskup Urbańczyk govorio je o posljedicama netolerancije na kršćane kojima se time krše ljudska prava i temeljne slobode. Kao primjere je naveo prijetnje, nasilje, ubojstva, oskvrnjivanje crkava i grobova. Vatikanski predstavnik izrazio je veliku zabrinutost zbog razlikovanja vjerskih uvjerenja i vjerske prakse, upozorivši na širenje lažne ideje da bi religije negativno djelovale ili prijetile dobrobiti društva. Vjernike se također često uvjerava da su molitva i vjerska uvjerenja privatna stvar kojoj nema mjesta u javnom životu.

Istaknuo je kako se i društvene mreže često koriste za ponižavanje drugih i širenje mržnje prema kulturalnim, nacionalnim ili religijskim skupinama. Pandemija koronavirusa taj je trend intenzivirala, jer ljudi uslijed ograničenja kretanja provode više vremena na Internetu. Diskriminacija na društvenim mrežama može voditi u nasilje, kao krajnju posljedicu nečega što je počelo izrugivanjem i društvenom netolerancijom, upozorio je nadbiskup Urbańczyk.

Stoga je pozvao zemlje članice OESS-a na promicanje urođenoga dostojanstva svake osobe i temeljnoga jedinstva ljudskoga roda koji su temelj svakoga istinski demokratskoga društva. Manjine bi morale biti slobodne ispovijedati i prakticirati svoju vjeru, poručio je stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju.

Zatvaranje granica i samoizolacija pridonijele su porastu nejednakosti i diskriminacije. Ograničena su prava i temeljne slobode, što uključuje i zatvaranje crkava i restrikcija bogoslužja. Stoga Sveta Stolica poziva OESS da promiče i toleranciju i temeljne slobode, što uključuje i vjerske slobode. Tolerancija ne smije biti alibi za uskraćivanje ili jamčenje temeljnih ljudskih prava, zaključio je nadbiskup Urbańczyk. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: