Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2020.

Vijesti

Betlehem, 27. svibanj 2020.

PONOVNO OTVORENA BAZILIKA ROĐENJA ISUSOVA U BETLEHEMU

Betlehemska bazilika Rođenja Isusova bila je zatvorena od 5. ožujka zbog koronavirusa. Ponovno je otvorena 26. svibnja, a svi vjernici će se morati pridržavati posebnih mjera

U Betlehemu je nakon 82 dana ponovno otvorena bazilika Rođenja Isusova, objavio je 26. svibnja 2020. Vatican News.

Betlehemska bazilika Rođenja Isusova bila je zatvorena od 5. ožujka zbog koronavirusa. Ponovno je otvorena 26. svibnja, a svi vjernici će se morati pridržavati posebnih mjera.

U bazilici će istovremeno smjeti biti najviše 50 osoba. Ulaz će biti omogućen „samo osobama koje nemaju povišenu tjelesnu temperaturu ni simptome zaraze te nose zaštitu za lice“. U bazilici će se morati održavati međusobni razmak od 2 metra. Također će se izbjegavati svaki čin pobožnosti koji bi mogao dovesti do dodirivanja ili ljubljenja stijena, ikona, ruha i osoblja bazilike. Te su mjere zajednički donijeli kustos Svete Zemlje Francesco Patton, grčki pravoslavni patrijarh Jeruzalema Teofil III. i armenski patrijarh Jeruzalema Nourhan Manougian.

U razgovoru za Vatican News, kustos Patton rekao je kako hodočašća u Svetu Zemlju neće biti moguća najmanje do kraja ljeta, ali je zato za lokalno stanovništvo ovo trenutak velike radosti i nade. Istaknuo je kako je vrijeme pandemije ojačalo veze i osnažilo osjećaj ekumenizma između grčke, latinske i armenske zajednice koje zajedno „predstavljaju istok i zapad, zaista ujedinjenih glasova u vapaju Gospodinu za završetak pandemije.“

Kustos je kazao i kako trebamo usmjeriti pogled u budućnost. „Riskiramo postati ljudi koji od straha noću ne spavaju, ne rukuju se s drugima, ne ljube svoju djecu. To bi značilo ući u fazu ,anestezijske antropologijeʻ i polučilo bi strašne rezultate. Dakle, razboritost da, poštovanje da, pretjeran strah ne, tjeskoba ne, i zasigurno ne razmišljanje da ovako trebamo nastaviti zauvijek“, rekao je za Vatican News. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: