Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. kolovoz 2020.

Vijesti

Rim, 25. svibanj 2020.

HRVATSKA CRKVA SV. JERONIMA PONOVNO OTVORENA ZA VJERNIKE

Ponovno su slavljene Svete mise s narodom, po prvi puta nakon nedjelje, 8. ožujka

U nedjelju, 24. svibnja 2020., na svetkovinu Uzašašća koja se u Italiji prenosi i slavi u nedjelju, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu ponovno su slavljene Svete mise s narodom, po prvi puta nakon nedjelje, 8. ožujka kada je zbog epidemije korona virusa u Italiji obustavljeno bogoslužje s narodom. Svete mise ujutro na talijanskom jeziku slavili su rektor Marko Đurin i vicerektor Marko Škraba dok je večernju Svetu misu na hrvatskom jeziku predvodio Marko Vuković, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na postdiplomskom studiju u Rimu, uz koncelebraciju svećenika studenata koji su ostali u Rimu i u Zavodu tijekom cijelog ovog perioda.

Svete mise su slavljene uz poštivanje svih mjera opreza, sukladno Protokolu potpisanom od strane Talijanske biskupske konferencije i Vlade Republike Italije te u skladu s uputama Vikarijata Rimske biskupije. Mjesta za sjedenje obilježena su posebnim znakovima, uz poštivanje sigurnosnog razmaka od 1 metra. Vjernici su na ulazu u crkvi dužni dezinficirati ruke. U crkvu mogu ući samo za zaštitnim maskama. Vrata crkve su stalno otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali rukama. Ulaz i izlaz iz crkve su posebno regulirani. Prije podjeljivanja svete pričesti svećenici obavezno dezinficiraju ruke i pričešćuju vjernike s rukavicama na rukama kako bi se izbjegao kontakt s rukama vjernika. I dalje se izostavlja gesta pružanja mira, a nema također ni blagoslovljene vode na ulazu u crkvu.

Crkva je inače otvorena za vjernike od ponedjeljka 18. svibnja te su tijekom cijelog tjedna redovito slavljene svete mise s prisutnim vjernicima.

I tijekom protekla dva i pol mjeseca u crkvi su redovito svete mise, ali iza zatvorenih vrata, slavili poglavari Zavoda i svećenici studenti koji su najvećim dijelom ostali u Rimu tijekom čitavog ovog razdoblja. (kta/b.i.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: