Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

London, 25. svibanj 2020.

BRITANSKI BISKUPI OBJAVILI SMJERNICE O DARIVANJU ORGANA

U Velikoj Britaniji je prošlih dana stupio na snagu novi zakon o darivanju i transplantaciji organa, na temelju kojega će se u budućnosti primjenjivati princip prešutnoga pristanka

U Velikoj Britaniji je prošlih dana stupio na snagu novi zakon o darivanju i transplantaciji organa, na temelju kojega će se u budućnosti primjenjivati princip prešutnoga pristanka. Drugim riječima, ukoliko odrasla osoba, sposobna razumjeti, za života ne izrazi protivljenje, njeni će se organi i tkiva nakon smrti moći upotrijebiti za transplantaciju. Osim toga, novi zakon također uzima u obzir vjerska uvjerenja preminule osobe, kao i mogućnost protivljenja obitelji pokojnika koji se za života izjasnio za transplantaciju.

Engleski su i velški biskupi, u vezi s novim zakonom, primijetili da je Crkva uvijek poticala darivanje organa. Ipak, upozorili su da spomenuti sustav prešutnoga pristanka ugrožava pravo pojedinca na odluku, kao i koncept dara povezan s darivanjem organa. Kako bi razjasnila različite implikacije tog problema, Konferencija katoličkih biskupa Engleske i Walesa objavila je smjernice za vjernike koje se mogu preuzeti na njenim internetskim stranicama. Cilj je tih smjernica pružiti informacije koje će vjernicima pomoći donijeti svjesnu odluku – objasnio je biskup Paul Mason, šef Odjela biskupske konferencije za zdravstvo i mentalno zdravlje.

Biskup Mason je istaknuo da je važno razgovarati o darivanju organa s članovima vlastite obitelji kako bi oni bili svjesni odluke i mogli je poštovati. Osim toga, izrazio je nadu da će spomenute smjernice pomoći pri razgovoru o toj temi i donošenju informirane odluke za najmilije, kada za to dođe trenutak. Poručio je također da su zdravstvene vlasti zajamčile kako će se poštovati vjerska uvjerenja pokojnika i volja članova njegove obitelji o darivanju organa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: