Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

14. srpanj 2020.

Vijesti

Jeruzalem, 24. svibanj 2020.

BAZILIKA SVETOGA GROBA U JERUZALEMU PONOVNO OTVORENA ZA HODOČASNIKE

Bazilika je zbog pandemije koronavirusa bila zatvorena za javnost još od 25. ožujka

Nakon što je zbog pandemije koronavirusa još od 25. ožujka bila zatvorena za javnost, kao jedne od mjera protiv širenja zarazne bolesti, u nedjelju, 24. ožujka, 2020. nakon dva mjeseca, bazilika Svetoga (Kristova) groba u Jeruzalemu ponovno otvara svoja vrata hodočasnicima, javlja u subotu 23. svibnja Catholic News Agency (CNA).
 
Bazilikom Svetoga groba odlukom još iz 16. stoljeća zajednički upravljaju predstavnici glavne tri vjerske zajednice: franjevačka Kustodija Svete Zemlje kao predstavnici Rimokatoličke Crkve, Jeruzalemski patrijarhat Grčke pravoslavne crkve, Jeruzalemski patrijarhat Armenske Istočne Crkve pravoslavne Crkve, a manji dio prava imaju Kopti, Sirijci i Etiopljani.
 
U skladu s tim odlukama još iz vremena Osmanskog carstva, jer se vjerske zajednice nisu nikako mogle dogovoriti oko vlasništva i prava nad bazilikom, određeni su i najsitniji detalji, primjerice, tko i kada pali svijeće i kojim redom, tko kada otključava i otvara vrata, tko kada čisti, tko ima pravo obnavljati baziliku. Ništa nije prepušteno slučaju.
 
“U prvim danima nakon otvaranja bazilike, zbog sigurnosnih razloga i kako bi se izbjegao rizik od širenja zaraze COVID-19, ograničit će se broj posjetitelja u isto vrijeme na pedeset. Također, u baziliku će  moći ući samo hodočasnici sa zaštitnim maskama na licu i to oni koji nemaju temperaturu ili simptome zaraze. Između svake osobe mora biti razmak od najmanje dva metra, a treba izbjegavati svaki pobožni čin koji bi mogao uključivati fizički kontakt poput dodirivanja ili ljubljenja kamena, ikona, ogrtača ili osoblja u bazilici”, priopćili su iz vodstva bazilike.
 
Podsjetimo, u bazilici Svetoga (Kristova) groba, koja je smještena u zidinama utvrđenom dijelu Jeruzalema, u Jeruzalemskom starom gradu, na mjestu gdje se nalazila Kalvarija ili Golgota, nalazi se Isusova grobnica te mjesto Kristove muke i raspeća.
 
Bazilika je u prvom trenutku trebala biti zatvorena samo na tjedan dana, ali su se vjerski velikodostojnici i dužnosnici izraelske Vlade složili da zbog pandemije COVID-19 najsvetije mjesto za sve kršćane i jedno od najvećih svjetskih hodočasničkih odredišta treba biti zatvoreno do daljnjega, javlja u subotu, 23. svibnja Catholic News Agency (CNA).
 
Inače, ovo je prvi put da je bazilika Svetoga groba, koja je posvećena davne 335. godine, bila zatvorena na duže vrijeme. Zadnji put se to dogodilo prije skoro 700 godina, odnosno 1349. godine za vrijeme pandemije kuge u Jeruzalemu, poznate i kao Crna smrt ili Crna kuga.
 
Centar za koronavirus Johns Hopkins potvrdio je da je u ovome trenutku koronavirusom u svijetu zaraženo više od pet milijuna ljudi, a zabilježeno je više od 340.000 smrtnih slučajeva kao posljedice zaraze ovom bolešću. (kta/ika)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. srpanj 2020.

    Il dolore del Papa per Santa Sofia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: