Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Graz, 24. svibanj 2020.

PREMINUO UMIROVLJENI BISKUP U GRAZU JOHANN WEBER

„Svojom srdačnošću, otvorenošću i dubokom vjerom desetljećima utjecao je na mnoge naraštaje vjernika”

Dugogodišnji ordinarij Biskupije Graz-Seckau i nekadašnji predsjednik Austrijske biskupske konferencije (1995. - 1998.) mons. Johann Weber (94) preminuo je 23. svibnja u Grazu, prenosi Vatican News.

Biskup Weber vodio je Biskupiju Graz-Seckau od 1969. do 2001. godine i umnogome utjecao na mjesnu i cijelu austrijsku Crkvu te utro mnoge nove putove dušobrižništva. Kao umirovljenik živio je u Domu u štajerskome glavnome gradu gdje je protekle godine proslavio 50 godina biskupstva. Na intenzivnu bolničku njegu primljen je u srijedu 20. svibnja.

Aktualni štajerski biskup Wilhelm Krautwaschl „teško je pogođen smrću čovjeka koji je svojom srdačnošću, otvorenošću i dubokom vjerom desetljećima utjecao na mnoge naraštaje vjernika”.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn posebno je istaknuo vrijeme od 1995. kada je u narodu omiljeni biskup Weber došao na čelo Austrijske biskupske konferencije i „vrsno je vodio u složeno doba nakon ‘slučaja Groer’ i crkvenih pokreta”. U po Crkvu teškim devedesetim godinama protekloga stoljeća biskup Weber pokazao se „kao mudar, pametan i smiren ali i angažiran i hrabar pastir”. Svo svoje umijeće uložio je u „Dijalog za Austriju”, važnost integracije i inkulturacije, čiji je inicijator i s time povezanu skupštinu izaslanika 1998. koju je moderirao, rekao je kardinal Schönborn. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: