Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2020.

Vijesti

Ženeva, 23. svibanj 2020.

NADBISKUP JURKOVIČ: GLOBALNI ODGOVOR I POMOĆ SVIMA

Nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni predstavnik Svete Stolice pri UN u Ženevi, održao govor na 73. svjetskoj zdravstvenoj skupštini

Međunarodna izvanredna situacija uzrokovana koronavirusom stavlja čovječanstvo u situaciju bez presedana. Sada više nego ikad postoji potreba za suradnjom među narodima i za razmatranje zdravlja kao primarnog dobra koje treba zaštititi koordiniranim djelovanjem i solidarnošću na globalnoj razini. To je uvjerenje koje je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni predstavnik Svete Stolice pri agencijama Ujedinjenih naroda u Ženevi, izrazio na 73. svjetskoj zdravstvenoj skupštini, održanoj 18. i 19. svibnja 2020.

Nadbiskup je podsjetio na višestruke poticaje pape Franje da se ne ostavi u pozadini najugroženije osobe koje žive na periferijama svijeta te primijetio da će pandemija vjerojatno pogoršati stanje na područjima koja su već pogođena raznim nepogodama, glađu i nestabilnošću. Osim toga, osvrnuo se na doprinos Crkve u globalnom odgovoru na pandemiju te istaknuo da oko 5000 katoličkih bolnica i više od 16.000 dispanzera neumorno nude zdravstvenu zaštitu svima, posebno siromašnim i marginaliziranim osobama.

Nadbiskup Jurkovič također se osvrnuo na brojne crkvene redove, župe i svećenike koji su na prvoj crti u borbi protiv bolesti COVID-19, te istaknuo doprinos Svete Stolice Fondu Svjetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve. U ime Svete Stolice izrazio je zahvalnost Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji na dijalogu s vjerskim čelnicima kako bi se osiguralo da se slavlja i susreti održavaju u skladu s propisanim zdravstvenim mjerama.

Osim toga, podržao je apel generalnog tajnika Ujedinjenih naroda za neposredni prekid vatre u svim krajevima svijeta, kako bi se olakšao pristup humanitarnoj pomoći, s posebnim naglaskom na one koji žive u izrazito lošim uvjetima. Stalni promatrač Svete Stolice podsjetio je stoga na poziv pape Franje da se međunarodne sankcije ublaže smanjivanjem, ako ne i potpunim oprostom javnoga duga, kako bi se svaka država mogla suočiti s izvanrednim stanjem i osigurati svojim građanima medicinsku skrb. Konačno, nadbiskup Jurkovič je potaknuo da se ujedine znanstvene vještine kako bi se na transparentan i nepristran način pronašla cjepiva i lijekovi za pomoć svim oboljelima diljem svijeta. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. svibanj 2020.

    Bangladesh colpito dal ciclone e dal Covid-19, l'impegno del PAM

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: