Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. svibanj 2020.

Vijesti

Cascia, 23. svibanj 2020.

CASCIA NA POSEBAN NAČIN PROSLAVILA SPOMENDAN SVETE RITE

Svetu misu je predvodio nadbiskup Renato Boccardo, nakon koje je održana tradicionalna posveta ružā, uz jednu novost

U Crkvi je 22. svibnja 2020. proslavljen liturgijski spomen svete Rite iz Cascie. Ove se godine u tom talijanskom gradiću u pokrajini Umbriji, tu sveticu, zaštitnicu bespomoćnih i beznadnih slučajeva, slavi drugačije, u skladu s odredbama donesenima zbog pandemije koronavirusa; stoga je sudjelovanje dopušteno ograničenom broju vjernika

Bogat program proslave svete Rite započeo je porukom i čestitkom redovnica svim vjernicima, štovateljima te svetice. U prijepodnevnim satima slavljena je svečana Misa koju je predvodio nadbiskup Renato Boccardo, nakon koje je održana tradicionalna posveta ružā, uz jednu novost.

Ove će godine, naime, one biti poslane diljem Italije: predsjednicima pokrajinā, predsjedniku Talijanske biskupske konferencije, kao i predsjednicima pokrajinskih biskupskih konferencija, Predsjedniku Republike i Premijeru. Jedna će biti darovana gradonačelniku Cascie, a pet ruža, koje simboliziraju pet kontinenata, bit će poslano papi Franji, kao čuvaru kršćanskoga naroda u svijetu. Poslijepodne je služena Sveta misa za dobročinitelje Svetišta svete Rite, koju je predvodio otac Bernardino Pinciaroli, rektor bazilike.

Zdravstvena kriza nije postavila prepreke vjeri, štoviše, zbog nje su iznađeni novi načini njezina izražavanja – istaknula je u razgovoru za Radio Vatikan poglavarica samostana svete Rite u Cascii, sestra Maria Rosa Bernardinis. Vjera nije nikada naišla na prepreke; ona je skok koji nam daje da idemo dalje od prepreke. To možemo vidjeti i u životu svete Rite. Uvijek ju je podupirala nepokolebljiva vjera u Isusa raspetoga, ali uskrsnuloga – napomenula je sestra Maria Rosa.

Na novinarovo pitanje čemu nas u današnjoj stvarnosti uči sveta Rita i u čemu ju posebno trebamo nasljedovati, redovnica je prije svega istaknula da je sveta Rita bila vjerna Kristova učenica, a Isus nam je rekao da od Njega trebamo naučiti biti blagi i ponizni. I danas su potrebne poniznost i blagost – napomenula je – jer, katkada zaboravljamo da smo kršćani, da u odnosu na zlo trebamo reagirati dobrom. To nam je sveta Rita pokazala svojim životom – kazala je sestra Maria Rosa te na kraju istaknula uvijek aktualnu poruku svete Rite: Bog je ljubav. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. svibanj 2020.

    Bangladesh colpito dal ciclone e dal Covid-19, l'impegno del PAM

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: