Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 10. svibanj 2020.

Nadbiskup Vukšić predvodio Misu u sarajevskoj prvostolnici

Na Petu nedjelju po Uskrsu, 10. svibnja 2020. Svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju katedralnog župnika preč. Mate Majića, javlja nedjelja.ba.
 
Na početku propovijedi vrhbosanski nadbiskup Vukšić podsjetio je kako smo prije tjedan dana na današnji dan, kao zajednica vjernika, proslavili Nedjelju Dobroga pastira i zajedno sa svim katolicima u svijetu razmišljali o zaređenim službenicima Naroda Božjega: đakonima, svećenicima i biskupima.
 
„Danas pak, polazeći od odlomaka iz Svetoga Pisma koji se na svim Misnim slavljima jednako čitaju po cijelomu svijetu, predloženo je razmišljati o jednom drukčijem obliku svećeništva. Njegovi dionici, nositelji i protagonisti nisu obilježeni sakramentom Svetoga Reda i nisu ni đakoni, ni svećenici ni biskupi, a nisu ni redovnici ni redovnice. To su svi ostali članovi Naroda Božjega, svatko pojedinačno i svi zajedno kao Crkva, zajednica Isusovih vjernika.
 
Sveti Petar, „apostol Isusa Krista“ (1 Pt, 1,1), kako sam sebe naziva u svojoj Prvoj poslanici, svima koji su po sakramentu Krštenja „posvećenjem Duha izabrani“, pun zahvalnosti Gospodinu i u radosnoj nadi piše: „Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas“ (1 Pt 1,3-4).
 
Poziva potom sve Isusove učenike na svetost, budnost, ljubav i jednostavnost, jer su po sakramentu Krštenja nanovo rođeni te ih potiče: 'Kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom, da po njemu uzrastete za spasenje, ako ste doista okusili kako je dobar Gospodin (1 Pt 1,2-3)“, naglasio je nadbiskup te podsjetio kako je Sveti Petar sokoleći kršćane u nasljedovanju Isusova primjera i svjedočenju za njega pozvao:
 
„Pristupite k njemu, Kamenu živomu što ga, istina, ljudi odbaciše, ali je u očima Božjim izabran, dragocjen, pa se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni Dom za sveto svećenstvo, da prinosite žrtve duhovne, ugodne Bogu po Isusu Kristu“.
 
Govoreći o prošlom, ali i osobito o aktualnom trenutku nadbiskup je Vukšić naglasio kako je svijet uvijek bio, kao i čovjek svake generacije, potreban zdrave duhovnosti te kako mnogi suvremeni čovjek osjeća nostalgiju za Bogom i traži ga.
 
„A oni koji su „rod izabrani“, svi koji su kraljevski svećenici, svi kršćani jer su pozvani biti sveti puk, sve to jesu, naravno, radi svoga posvećenja i spasenja ali, jednako i istovremeno, također radi naviještanja drugima. Svjedočenje za Krista i o Kristu, koje će privlačiti ljude, nije pitanje društvenoga prestiža crkvenih ustanova, kulture i znanosti, niti se autentično vrši i dokazuje na tim područjima, nego se očituje i dokazuje snagom argumenta duha i moralnim kredibilitetom svojih života, koji se hrane i osnažuju na vlastitom iskustvu Boga i povjerenja u njega“, upozorio je nadbiskup Tomo te zaključio:
„Kršćani su sluge Božje među ljudima, koje im providnost Božja šalje na njihove životne putove. Oni su sluge Božje, koje samo Boga slušaju i slijede Isusov primjer o tomu kako će moliti i ponašati se. Poistovjećuju se samo s Isusom i ni s kim više“.
 
Misno slavlje, kojem je, uz poštivanje mjera nastalih zbog pandemije koronavirusa, nazočilo i desetak vjernika,  svojim je pjevanjem animirao mješoviti zbor. (kta/ika)
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: