Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 10. travanj 2020.

USKRSNA ČESTITKA I PORUKA OBITELJIMA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Uskrsnuće braka i obitelji u vremenu pandemije

Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije uputio je uskrsnu čestitku i poruku obiteljima Vrhbosanske nadbiskupije pod naslovom „Uskrsnuće braka i obitelji u vremenu pandemije“, koju prenosimo u cijelosti:

Drage obitelji Vrhbosanske nadbiskupije!

Na Veliku subotu Crkva se spominje Kristova silaska nad pakao, iz kojega oslobađa sve naše pretke u vjeri, sve pravednike od početka svijeta, koji su zbog prvoga grijeha bili u nemogućnosti doći u rajsku slavu, u vječno zajedništvo s Bogom. Tako, prvi koga uzima za ruku, kako nam to prikazuju tolike slike iz crkvene tradicije i toliki tekstovi crkvenih otaca, jest sam Adam, koji onda sa sobom uzima i Evu. Razmišljajući dublje o ovoj slici otkrivamo kako Krist ne spašava samo Adama, ni samo Evu. Spašava i njihovu bračnu ljubav kao takvu. Možemo reći da uskrsava bračnu ljubav koja je nakon prvoga grijeha postala više mjesto prokletstva i pakla negoli mjesto blagoslova, ljubavi i života.

Polazeći od ove prekrasne slike uskrsnuća bračne ljubavi možemo bolje shvatiti u svjetlu vjere situaciju kršćanskih supružnika i obitelji, te njihovo poslanje u ovim danima pandemije. Podsjetimo kako su naši nadbiskupi u svojim smjernicama za proslavu Velikog tjedna upravo u obiteljima kao kućnim Crkvama vidjeli nositelje crkvenoga zajedništva u ovim svetim danima: Obitelj je "kućna Crkva" ili Crkva u malom, i sada postaje, na neki način, nositelj crkvenog zajedništva i duha. Stoga potičemo sve naše obitelji da u danima Velikog tjedna i Vazmenoga trodnevlja u svojim domovima njeguju duh molitve, duh sabranosti, duh pučke pobožnosti, duh čitanja Svetog Pisma. Na taj način, u svima nama će porasti povjerenje u Boga, osjetit ćemo Njegovu blizinu i radovati se uskrsnuću "Krista Isusa, nade naše" (1 Tim 1,1).

Na tragu ovih prekrasnih poticaja i vjere kako Bog sve okreće na dobro onima koji njega ljube (usp. Rim 8,28) Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije želi pomoći vama, drage obitelji, da mognete otkriti kako i u ovoj situaciji straha, bolesti, smrti i nesigurnosti možete otkriti vlastito uskrsnuće bračne i obiteljske ljubavi, te kako možete biti nositelji nade za našu mjesnu Crkvu. Zato vam stavljamo na srce nekoliko poticaja.

Prvo, nemojte se bojati „pakla“ kroz koji može prolaziti vaša obitelj u ovim danima: nestrpljenje, strah, svađa, rane koji ste jedni drugima načinili ili koje trpite jedni od drugih. Nemojte se bojati jer Krist svojim uskrsnućem može baš u ovome vremenu uskrsnuti i vaše obitelji, može i od vaših rana učiniti rane vašega vlastitoga uskrsnuća. On je sišao nad pakao i dao svoju ruku Adamu i Evi. Time je dao svoju ruku svakom bračnom paru i svakoj obitelji. I vama je ta ruka na poseban način pružena ne samo u danima Svetoga trodnevlja, nego i u cijelom ovom „produženom Velikom tjednu“ pandemije, u kojemu se Uskrsli neće umoriti da uvijek iznova siđe u vašu stvarnost i da vas iz nje spasi. Zato iskoristite ovo vrijeme da pogledate jedni u druge, da razgovarate jedni s drugima, da se ne bojite reći ono što vam se nalazi na srcima. Znamo koliko naše braća i sestara je posvađano, koliko djece je zaboravilo svoje roditelje. Neka se u svemu tome dogodi Uskrs! Otkrijte snagu oprosta, koji je prvi dar Uskrsloga svojim učenicima (usp. Iv 20,22-23). Na taj način moći ćete i sami pristupiti vrelu Božjega milosrđa u ovim danim kada je većini teško doći do sakramenta ispovijedi jer ćete iskrena srca moći moliti: Otpusti nama duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim!

Drugo, pomažite drugima izaći iz njihova „pakla“. Toliki osamljeni, stari i nemoćni potrebni su bratske ljubavi. Zato iziđite takvima u susret onoliko koliko možete. U ovim teškim danima bolje od bilo kojega svećenika znate tko je u vašem susjedstvu sam, nemoćan i ostavljen. Razgovarajte s takvim osobama, pomozite im uraditi ono što sami ne mogu. Neka se milost vaše obiteljske Crkve proširi i izvan zidova vaše kuće. Nekada je najbolji put spašavanja iz vlastitoga „pakla“ pomoći drugome da izađe iz njegova „pakla“.

Treće, nemojte shvatiti svoje bračno i obiteljsko poslanje u ovim danima kao zamjenu za ono što inače imamo u životu Crkve, slavlje sakramenata Euharistije i ispovijedi u našim crkvama. Niste zamjena jer za slavlje sv. Mise i sakramentalnu ispovijed ne može biti zamjene. Zato i jest toliko bolna za nas ova situacija. A onda, niste zamjena jer supružnici u sakramentalnom braku uvijek su (i ne samo u ovom vremenu pandemije) Kristova prisutnost u Crkvi. Niste zamjena, jer obitelji su uvijek (i ne samo u ovom vremenu pandemije) kućne Crkve. Zato otkrivanje ljepote obiteljske liturgije (zajednička molitva, čitanje Svetoga pisma, krunica itd.) može biti jedan od plodova ove kušnje koju živimo. A još veći plod bit će poruka kako Crkve nema bez sakramenta braka, bez obitelji. To nam najbolje pokazuje upravo ova pandemija, jer sada obitelji postaju nositelji crkvenoga zajedništva i duha. Sada roditelji snagom sakramenta braka postaju „svećenici“ u svojim domovima, živeći vjeru, nadu i ljubav i potičući druge članove obitelji da tako žive. Zato nam Bog daje ovo milosno vrijeme da otkrijemo ono što smo možda zaboravili u našem življenju vjere. Ne izgrađuju Crkvu samo svećenici, biskupi i papa i nisu samo oni pozvani spašavati druge. I vi ste, drage obitelji, pozvani spašavati druge. Tada, kada otkrijemo ljepotu male Crkve u našim domovima, moći ćemo se nakon ove kušnje vratiti u zajedništvo velike obitelji Crkve u našim crkvama i slaviti plodonosnije i radosnije sv. Misu. Moći ćemo otkriti Crkvu kao veliku obitelj obitelji. 

Četvrto, snaga našega zajedništva s cijelom Crkvom nisu mediji nego Duh Sveti. Vidimo koliko nam razni mediji pomažu u ovim danima živjeti našu vjeru (internet, radio, televizija, društvene mreže). Ali nemojmo upasti u napast da mislimo kako oni izgrađuju naše zajedništvo s drugom braćom i sestrama u vjeri. Oni su samo sredstvo da otkrijemo ono zajedništvo, koje je plod Duha Svetoga, koga je svatko od nas primio na dan svoga krštenja. Zato nam mediji neće puno koristiti za otkrivanje obiteljske karizme ako uz medijska praćenja slavlja sv. Mise i obreda u ovim velikim danima ne nađemo vremena za tišinu, u kojoj ćemo posvećivati vrijeme razgovoru jedni s drugima, pomirenju, molitvi bez korištenja medija. I sam papa Franjo u nedavno objavljenom intervju upozorava na opasnost da mediji postanu bijeg od stvarnosti u kojoj živimo. Zato ih koristimo kao sredstvo koje nam pomaže otkrivati naše zajedništvo u vjeri snagom Duha Svetoga, ali ne dozvolimo da zamijene ljepotu obiteljske liturgije i da nam postanu bijeg od naše stvarnosti u kojoj živimo.

Peto, ostavite svjedočanstvo onoga što ste proživljavali u ovim danima. Pozivamo vas da podijelite svoja iskustva s vašim Uredom za brak i obitelj o tome kako živite ovu kušnju, kako se nosite s problemima u vašim obiteljima, kako živite obiteljsku liturgiju. Radovalo bi nas kada biste nam na našu e-mail adresu (obiteljvn@gmail.com) poslali vaša iskustva i slike vaših obiteljskih molitvi. Tako ćemo imati svjedočanstvo kako Bog uistinu u svemu na dobro surađuje s onima koji Njega ljube. U svemu, pa i u ovom vremenu pandemije, jer ćemo imati milost otkriti ljepotu i poslanje kršćanske obitelji.

Neka nas prati zagovor Marije, kraljice obitelji i zdravlja bolesnih!

Blagoslovljen Uskrs 2020.!


Mr. sc. vlč. Ante Vrhovac, koordinator Ureda za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski, stručna suradnica

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: