Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

10. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 10. travanj 2020.

PAPINE MISE I OBREDI VAZMENOGA TRODNEVLJA U VRIJEME PANDEMIJE

Zahvaljujući sredstvima komunikacije više će vjernika nego ikada pratiti Papu, iako osobno neće moći sudjelovati na Misama u bazilici svetoga Petra

Ured za liturgijska slavlja Svetoga Oca u vrlo je kratkom vremenu organizirao slavlja Velikoga tjedna koja će papa Franjo predvoditi u bazilici svetoga Petra, bez prisutnosti vjernika. Međutim, više će vjernika nego ikada pratiti Papu zahvaljujući sredstvima komunikacije. Sveti Otac, naime, želi biti blizu mnoštvu vjernika koji ne mogu ići na Misu i sudjelovati u obredima ovoga posebnog Vazmenoga trodnevlja u vrijeme pandemije i prisilne izolacije. Na obredima će uvijek biti križ iz rimske crkve svetoga Marcela i slika Majke Božje Spasa rimskoga naroda, koji su popratili i molitvu održanu 27. ožujka, kao i Misu na Cvjetnicu.

Na Veliki četvrtak, 9. travnja Papa nije slavio, zajedno s rimskim svećenicima, Misu posvete ulja koju će slaviti kada završi ova kriza. Misu Večere Gospodnje, na kojoj se spominjemo ustanovljenja euharistije, a koja je započela u 18 sati, Papa slavi bez tradicionalnoga obreda pranja nogu, i bez svečane repozicije Presvetog oltarskog sakramenta.

Na Veliki petak, 10. travnja bit će dva važna trenutka. Najprije obred muke i klanjanja križu u 18 sati u bazilici svetoga Petra. Križ iz crkve svetoga Marcela bit će prekriven. Nakon razmišljanja propovjednika Papinskoga doma, oca Raniera Cantalamesse, križ će biti otkriven. Bit će održano klanjanje križu, ali ne i ljubljenje križa.

Navečer, u 21 sat, pobožnost Križnoga puta održat će se na Trgu svetoga Petra, s postajama duž kolonade, oko obeliska i na kraju na prostoru koji vodi do bazilike. Križ će nositi dvije skupine ljudi: zatvorenici kaznionice Due Palazzi iz Padove, među kojima su i neki koji su napisali meditacije za Križni put; te liječnici i bolničari Vatikanske zdravstvene službe, koji su na prvoj crti u pomoći pogođenima pandemijom koronavirusa.

Tijekom Vazmenoga bdijenja na Veliku subotu, koje će započeti u 21 sat, neće biti krštenja. Prisutni neće imati svijeće, a tri zaziva „svjetlo Kristovo“ bit će zazvana samo uz paljenje svjetala u bazilici, tijekom procesije prema oltaru Katedre svetoga Petra. U trenutku Slave, koja naviješta uskrsnuće, oglasit će se zvona bazilike svetoga Petra.

Jednako će tako jednostavna biti i Misa na svetkovinu Uskrsa, koju će Papa slaviti u 11 sati na oltaru Katedre svetoga Petra. Evanđelje će se čitati na grčkom i na latinskom jeziku. Na kraju Mise papa Franjo će otići u sakristiju, odložiti crkveno ruho, a potom će se vratiti u baziliku gdje će uputiti poruku Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, te udijeliti uskrsni blagoslov. Sve će se, dakle, održati u bazilici. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: