Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 8. travanj 2020.

OTVORENO PISMO KARDINALA PIACENZE

Viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza, na mrežnim stranicama Apostolske pokorničarne uoči svetkovine Uskrsa objavio je otvoreno pismo prije svega pokorničarima i ispovjednicima

Viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza, na mrežnim stranicama Apostolske pokorničarne uoči svetkovine Uskrsa objavio je otvoreno pismo prije svega pokorničarima i ispovjednicima, kojim se proteže misao da milosrđe ne prestaje čak ni u ovim posebnim danima obilježenima pandemijom, prenosi Vatican News.

Kardinalovo razmišljanje polazi od teškoća kroz koje trenutačno prolaze kršćanske zajednice zbog koronavirusa i ograničenja kojima je svrha sprečavanje širenja zaraze

Milosrđe ne prestaje i Bog se ne udaljava. Razmak koji je ovih dana potrebno održavati u društvenim odnosima, premda nužan zbog zdravstvenih razloga, ne bi smio nikada prijeći u udaljavanje Crkve, rekao je kardinal. Pritom je istaknuo da su ispovjednici, budući da je onemogućeno uobičajeno slavlje sakramenta pomirenja, pozvani moliti, tješiti i prikazivati duše božanskom milosrđu, ispunjavajući tako svoju svećeničku ulogu posrednika. U ovim je trenucima zapravo, više no ikad, svima potrebna Isusova blizina i nježan dodir, poručio je kardinal.

Osvrnuo se i na napore svećenika koji na razne kreativne načine nastoje biti blizu ljudima koji su im povjereni, svjedočeći tako vjeru, hrabrost i očinstvo. Milosrđe ne prestaje već dolazi do izražaja u malim gestama nježnosti i ljubavi prema najsiromašnijima, a posebice prema umirućima na bolničkim odjelima, zdravstvenim djelatnicima, onima koji su sami i u strahu, prema onima koji nemaju stana u kojem bi proveli vrijeme karantene ili onima koji si ne uspijevaju priskrbiti ono najnužnije za preživljavanje, poručio je viši pokorničar.

Ne prekida se slavljenje mise, iz koje proizlazi svaka milost za Crkvu i za svijet, premda se ovih dana odvija bez fizičke prisutnosti vjernika. Preko križa svim je ljudima darovana mogućnost spasenja i pomirenja, istaknuo je kardinal. Svećenike je pak pozvao da, usprkos trenutačnim dramatičnim okolnostima, otkriju ono što je bitno u njihovoj službi, odnosno da je riječ o Kristovu djelu i sakramentalnoj aktualizaciji spasenja, čiji su službenici i sluge.

Milosrđe ne staje na liturgijskom slavlju koje vjerno ostvaruje otajstvo spasenja, već postaje živa milosrdna ljubav koja pruža prijateljsku ruku onima koji pate i kroz svećeničku službu udjeljuje Božji oprost. U tom se smislu milosrđe izražava i u ponovnom otkrivanju vrijednosti za koje se isplati živjeti i umrijeti, kao i u ponovnom otkrivanju tišine, klanjanja i molitve, blizine drugoga i, prije svega, ponovnom otkrivanju Boga.

Milosrđe ne prestaje ni u slučaju onih koji su pozvani u vječnost, koje prati zagovorna molitva, u uskršnjoj sigurnosti da se smrću odnosi ne prekidaju, već preobražavaju i učvršćuju u zajedništvu svetih. Povjeravamo ovo vrijeme, našu službu pomirenja i ovu tako neuobičajenu svetkovinu Uskrsa zaštiti svete Djevice, Majke Milosrđa, sigurni u njezin zagovor kako bi svi primili dar novoga života za kojim čezne svaki vjernik i svako ljudsko biće, zaključio je kardinal Piacenza. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: