Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Vijesti

New York, 7. travanj 2020.

KATEDRALA EPISKOPALNE CRKVE U NEW YORKU POSTAJE POLJSKA BOLNICA

New York, je žarište epidemije koronavirusa u Americi

St. John the Divine, smještena na Amsterdam Avenue, u Morningside Heights, Manhattan, postati će poljska bolnica sa devet šatora sa kontroliranom klimom, gdje će naći smještaj najmanje 200 oboljelih od Kovida-19, javlja portal talijanskog dnevnika la Repubblica.

"U prošlim stoljećima crkve su uvijek nudile utočište oboljelima za vrijeme epidemija. Naravno, za nas je to novost. Ali i to ulazi u funkciju katedrale", rekao je biskup Clifton Daniel III, dekan St. John the Divine, katedrale Episkopalne crkve u New Yorku, smještene na aveniji Amsterdam, u Morningside Heightsu, Manhattan, nedaleko od Sveučilišta Columbia, koja će od sljedećeg tjedna biti pretvorena u poljsku bolnicu. Jedna od najvećih protestantskih katedrala na svijetu - dužine 180 metara i visine 70 metara – sa devet šatora sa kontroliranom klimom, pretvoriti će se u bolnicu za najmanje 200 bolesnika s koronavirusom.

New York, je žarište epidemije koronavirusa u Americi, sa 120 tisuća pozitivnih, 5 tisuća mrtvih i već 16 tisuća hospitaliziranih, gradske zdravstvene ustanove su na kraju snaga: iako vrhunac bolesti tek treba doći, očekuje se za dva tjedna. Uz tisuću kreveta bolničkog broda usidrenog na Lower Manhattanu, tri tisuće mjesta dobivenih u Kongresnom centru Javits Center, 70 u poljskoj bolnici postavljenoj u Central Parku, sada se pridodaju i dvjestotinjak bolničkih kreveta Katedrale. U cijelosti je zauzeta čak i kripta katedrale, do koje se može doći samo strmim spiralnim stepeništem, a koje će medicinskom osoblju koristiti za "okrepu". Jučer su isporučeni kreveti i sagrađena su prva tri šatora u nadi da će novi prostor postati operativan do vikenda. Katedrala će biti podružnica obližnje bolnice Mount Sinai Morningside, koja će tamo slati višak pacijenata. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: