Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 7. travanj 2020.

VATIKAN “POZDRAVLJA” PONIŠTAVANJE PRESUDE KARDINALU PELLU

Kardinal Oswald Gracias je izjavio da je bio "siguran od početka" u oslobađajuću presudu. Bombajski nadbiskup je smatrao optužbe "apsurdnim"

Sveta Stolica, "koja je uvijek imala povjerenje u australsku pravosudnu vlast, pozdravlja jednoglasno poništavanje presude koju je izrekao Visoki sud u postupku prema kardinalu Georgeu Pellu, oslobodivši ga od optužbi za zlostavljanje maloljetnika, ukidanjem kazne ", stoji u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, koje naglašava kako je "Kardinal Pell – prepustivši se pravorijeku suda - uvijek isticao svoju nevinost, čekajući da se utvrdi istina. Ovom prilikom Sveta Stolica ponovno potvrđuje svoju odlučnost u sprječavanju i procesuiranju svake zloupotrebe maloljetnika ".

Kardinal Oswald Gracias rekao da je bio "siguran od početka" u oslobađajuću presudu. Bombajski je nadbiskup rekao da je smatrao da su optužbe "apsurdne". Kardinal je otkrio da je "razgovarao s australskim pravosudnim stručnjacima s pravnog stajališta i imao sam dojam da su "percepcija i pritisak" igrali veliku ulogu".
Kardinal Gracias je također rekao da se o toj stvari nije razgovaralo na Vijeću kardinala savjetnika, dodavši da je " bio potpuno uvjeren u nevinost kardinala Pella".
Upitan da li ova oslobađajuća presuda, može obeshrabriti i odvratiti druge tužbe zbog zlostavljanju djece, kardinal Gracias je rekao: "Sigurno ne, ovo je bila stvar pravde. Svaku optužbu mora istražiti i ispitati nepristrano tijelo, građanski i crkveni sud, da bi se došlo do moralne sigurnosti istine ".

"Apsolutna nulta tolerancija ne znači da se može činiti nepravda, da se može biti osuđen nevin, uvijek se treba pridržavati načela prirodne pravde. Kad god postoji sumnja, ne možemo biti slijepi na sumnju, slažem se da moramo doći do moralne sigurnosti da li je ta osoba kriva ili nije kriva. U sudskoj praksi moralna sigurnost je poput klatna koje na ovaj ili onaj način oscilira, nulta tolerancija je načelo koje ostaje, ostaje načelo prirodne pravde i pitanje moralne sigurnosti. Istina je prevladala, pravda je prevladala i to je znak Uskrsa ”.

Odgovarajući na upit AsiaNews-a, sestra Arina Gonsalves, članica Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, je rekla da "ova vijest donosi veliko olakšanje i za katoličke vjernike Australije". "Glasnogovornik Svete Stolice - dodala je - je uzeo na znanje odluku australijskog Visokog suda da prihvati žalbu kard. George Pella, svjestan da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost ". (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: