Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 5. travanj 2020.

CVJETNICA U VATIKANU

Papa Franjo predvodio je na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, 5. travnja 2020., Misno slavlje u spomen ulaska Gospodinova u Jeruzalem u bazilici Svetog Petra u Vatikanu

Papa Franjo predvodio je na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, 5. travnja 2020., Misno slavlje u spomen ulaska Gospodinova u Jeruzalem u bazilici Svetog Petra u Vatikanu.
Zbog pandemije koronavirusa i odredbi Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata od 25. ožujka, Papa slavi obrede Velikoga tjedna na oltaru Katedre (Altare della Cattedra) u prednjem dijelu bazilike, prenosi Vatican News.
 
Papa je u propovijedi sve pozvao da u trenutačnoj krizi imaju povjerenja u Boga i nastave služiti bližnjemu. Ne smijemo se odreći onoga za što smo stvoreni i što ima vrijednost, jer samo to će ostati, sve drugo će proći, poručio je.
 
Drama koju upravo proživljavamo prisiljava nas posvetiti se ozbiljnim stvarima a ne gubiti se u trivijalnostima, upozorio je Papa. Život će se mjeriti po ljubavi. Ljubiti, moliti, oprostiti i skrbiti za druge u obitelji i u društvu zasigurno će nas koštati, ali ljubavi s bezuvjetno mora reći “da”, bez “ako i ali”, pojasnio je Papa.
 
U dramatično vrijeme pandemije, suočeni s tolikim izvjesnostima koje se raspadaju, očekivanjima koja razočaravaju, još uvijek vrijedi obećanje – otvorimo li srca Isusu doživjet ćemo Božju utjehu. Osvrnuvši se na čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krista iz Evanđelja po Mateju (Mt 26, 14 – 27, 66), papa Franjo govorio je o najbolnijoj situaciji koju doživljava onaj koji ljubi – uslijed izdaje i napuštanja. Ali, kao što je Isus pokazao, put služenja je put pobjede, kojom je otkupio čovjeka, poručio je Sveti Otac.
 
Osvrnuvši se u nagovor uz molitvu Angelusa na ovogodišnji Svjetski dan mladih koji se slavi po mjesnim Crkvama, Papa je pozvao mlade da slijede primjer “pravih junaka” koje ovih dana posebno imamo prilike vidjeti, upozorivši ih da to nisu oni “slavni, bogati i uspješni” već oni koji požrtvovno služe drugima. Skupina predstavnika panamske katoličke mladeži trebala je danas predati hodočasnički križ mladima iz Lisabona, portugalske prijestolnice u kojoj bi se 2022. godine trebao održati Svjetski susret mladih. Ta je gesta odgođena za nedjelju Krista Kralja, odnosno za 22. studenoga. U iščekivanju tog trenutka, pozivam vas, mlade, da njegujete i svjedočite nadu, velikodušnost i solidarnost koje su nam svima potrebne u ovom teškom vremenu, rekao je papa Franjo.
 
Misa je slavljena na talijanskom i latinskom jeziku, a molitve vjernika koje su uobičajeno čitane na različitim jezicima bile su samo talijanskom. Uz Papu u bazilici su slavili ceremonijar mons. Guido Marini, đakon, nekoliko ministranata, dvoje čitača i zbor od osmero pjevača, te 14 osoba koji žive u Vatikanu – zaposlenici, redovnice, biskup i kardinal. Misa je bila u izravnom prijenosu na portalu Vatican News i mnogim radijskim i televizijskim postajama. (kta/ika)
 
 
foto
 
Više fotografija...
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: