Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. srpanj 2020.

Vijesti

Torino, 4. travanj 2020.

NA VELIKU SUBOTU MOLITVA PRED TORINSKIM PLATNOM

Trenuci molitve i kontemplacije bit će izravno prenošeni na društvenim mrežama

Torinska nadbiskupija priopćila je u subotu, 4. travnja 2020. da će nadbiskup Cesare Nosiglia na Veliku subotu 11. travnja moliti u kapeli katedrale gdje se čuva Torinsko platno, prenosi Vatican News.

Trenuci molitve i kontemplacije bit će izravno prenošeni na društvenim mrežama, Youtubeu i Facebooku a izravna poveznica na biskupiju je ovdje. Papa u miru Benedikt XVI. za pohoda Torinu 2010. godine nazvao je Torinsko platno „ikonom Velike subote”.

Torinsko platno nije izloženo javnosti, osim u posebnim prilikama. Dugo je 4 m i 41 cm, a široko 1 m i 13 cm i na njemu je otisnut lik muškarca čije je tijelo bilo prekriveno ranama koje ukazuju da je prije smrti bio mučen i raspet. Prema predaji, vjeruje se da je u to platno bilo umotano tijelo Isusa Krista nakon njegove smrti na križu. Premda je na njemu proveden niz istraživanja, ta tvrdnja još uvijek nije pouzdano dokazana. Međutim, zbog karakterističnih obrisa lika koji je na njemu prikazan, Torinsko platno pomaže razumjeti i meditirati dramatičnu stvarnost Isusove Muke. Zbog toga ga je sveti Ivan Pavao II. nazvao „ogledalom Evanđelja“, ističe se na mrežnim stranicama komisije zadužene za sveto platno pri Torinskoj nadbiskupiji.

Platno je posljednji put izloženo prije pet godina, od 19. travnja do 24. lipnja 2015., i tom ga je prilikom vidjelo više od dva milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. Sljedeće je izlaganje bilo najavljeno za 43. ekumenski novogodišnji susret mladih u organizaciji Zajednice iz Taizéa u Torinu od 28. prosinca 2020. do 1. siječnja 2021. godine. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: