Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Vijesti

Papinske akademije za društvene znanosti Stefano Zamagni

Papinske akademije za društvene znanosti Stefano Zamagni

Rim, 28. ožujak 2020.

VATIKAN OBJAVIO PLAN U PET TOČAKA ZA BORBU PROTIV KORONAVIRUSA

Papinska akademija za znanosti i Papinska akdemija za društvene znanosti predstavile plan "koji se tiče svih kao i budućnosti"

Papinska akademija za znanosti i Papinska akdemija za društvene znanosti predstavile plan "koji se tiče svih kao i budućnosti", prenosi Vatican News, 27. ožujka 2020.

Zajednički prijedlog nosi naslov „Ususret pandemiji – Smjernice o budućem djelovanju i promjeni prioriteta“. U dokumentu je riječ o tome što znanost, politika, medicina i društvo mogu učiniti- sada i u budućnosti. Članovi tih papinskih akademija znanstvenici su iz cijeloga svijet i oni predlažu: 1. prevenciju – pravovremeno upozorenje i djelovanje; 2. podršku znanostima i pojedinim inicijativama znanstvene zajednice; 3. zaštitu siromašnih i ranjivih; 4. stvaranje globalnih povezanosti i mjera pomoći između i unutar nacija; 5. jačanje solidarnosti i suosjećanja.

Stručnjaci papinskih akademija nadalje konkretno traže, između ostaloga, pomoć migrantima i izbjeglicama kao i siromašnima, kritiziraju diskriminaciju žena na zdravstvenom i ostalim područjima i traže ukidanje nepravednosti.

Ističu zabrinutost zbog sebičnosti i kratkovidnosti nekoordiniranih nacionalnih reakcija i poručuju da je vrijeme da se dokaže da je „obitelj naroda“ zajednica vrednota zajedničkoga podrijetla i zajedničke budućnosti.

Znanstvenici su kritizirali i rast međusobne izolacije među zemljama kao kontraproduktivnu. Globalna suradnja je nužnost i mora se promicati. Osvrću se i na razaranje okoliša i klimatske promjene i traži poštovanje i zaštitu postojećih resursa i promjenu životnog stila. Kada se COVID19 stavi pod kontrolu ne možemo se više vratiti starom dnevnom redu. Nasuprot tome – potrebno je odgovornije, solidarnije, jednakopravnije, brižnije i pravednije društvo.

Dokument su potpisali predsjednik Papinske akademije za znanosti Jooachim von Braun, predsjednik Papinske akademije za društvene znanosti Stefano Zamagni i brojni ugledni znanstvenici. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: