Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Vijesti

Bruxelles, 28. ožujak 2020.

COVID-19 JE PRILIKA ZA POBOLJŠANJE SUSTAVA SOCIJALNE SKRBI U EU

Priopćenje Caritasa Europa od petka, 27. ožujka u svezi prihvaćanja "Inicijative za odgovor na koronavirus" koju je prihvatio Europski parlament

Priopćenje Caritasa Europa od petka, 27. ožujka 2020. u svezi prihvaćanja "Inicijative za odgovor na koronavirus" koju je prihvatio Europski parlament u četvrtak, 26. ožujka, a čime se osiguralo 37 milijarda eura u sklopu kohezijske politike za suzbijanje posljedica krize izazvane zaraznom bolešću Covid-19.

Caritas Europa smatra da bi ova Inicijativa trebala potaknuti ulaganja u zdravstvo država-članica, u njihove sustave skrbi i ostale sektore gospodarstva, čime bi se pružila potrebna financijska pomoć u ovoj krizi državama-članicama, kao i državama koje pregovaraju o svome pristupanju Europskoj uniji.

Sa zadovoljstvom gleda na brzinu kojom Europska unija aktivira financijska sredstva za, prije svega, potporu javnom zdravstvu EU, ali isto tako i na neizravne, humanitarne, posljedice pandemije koronavirusa. Uostalom, misija Caritasa Europa je služenje i zaštita najugroženijih, a sada smo angažirani na dva generalna područja. S jedne strane, odgovaramo na neposrednu globalnu zdravstvenu krizu izazvanu koronavirusom. Naši su članovi angažirati u kriznim žarištima gdje pružamo hitnu podršku na globalnoj razini, pomažući postavljanju preventivnih mjera u zemljama je virus tek počeo udarati. S druge strane, nastavljamo odgovarati na hitne potrebe onih koji su u životnoj nesigurnosti, kao što su stariji, invalidi, zdravstveno oštećeni, beskućnici, nezaposleni i ostali koji ovise o našim uslugama i humanitarnom pomoći (pristup vodi, hrani, tuševima, WC-u, smještaj, kućna njega, itd.).

„Danas je Europa suočena s globalnim izazovom s kojim se nijedna država-članica ne može sama nositi. EU ima sada priliku pokazati što konkretno može donijeti svim svojim stanovnicima, uključujući i one najugroženije. Sada je vrijeme za solidarnost u cijeloj Europi. Pozivam države-članice da prilikom odlučivanja o financijskoj pomoći daju prednost onima koji su najteže pogođeni ovom pandemijom“, izjavila je, među ostalim, Natalia Peiro, generalna tajnica Caritasa Španjolske i potpredsjednica Caritasa Europa. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: