Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2020.

Vijesti

Travnik, 27. ožujak 2020.

KŠC TRAVNIK USTUPA SPORTSKU DVORANU KAO ALTERNATIVNI SMJEŠTAJNI CENTAR

Karitativno-humanitarna solidarnost Sjemeništa i KŠC-a Travnik sa žiteljima Središnje Bosne

U jeku epidemije „koronavirusa“, Sjemenište i Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik ustupili su svoju Sportsku dvoranu za sekundarni/alternativni smještajni centar. Sjemenište i Katolički školski centar Petar Barbarić na čelu s rektorom i ravnateljem mr. sc. Željkom Marićem odlučili su ustupiti svoje prostorije onima kojima je to u ovim trenutcima potrebno, prenosi nedjelja.ba.

„Naše Sjemenište i KŠC, dvije su, uz druge iznimno važne crkvene institucije u Središnjoj Bosni, a plod su evanđeoskog nadahnuća, preko kojih Crkva vrši od Boga dano poslanje u BiH. Nastale su i srasle zahvaljujući mnogim dobročiniteljima. U našim mukama i tjeskobama osjetili smo solidarnost koja nas silno obvezuje. U vremenu kušnje za širu društvenu zajednicu, osobito za one koji već trpe od koronavirusa, svih onih koji su u izolaciji ili strpe, mnogo je onih koji nemaju povjerenja u nadležne vlasti i kapacitete zdravstvenih institucija, želimo posvjedočiti svoj vjernički doprinos, konkretnu pomoć stavljajući našu privatnu imovinu, premda statutarno nismo obavezni, kao pomoć zdravstvenom sustavu Županije Središnja Bosna“, napisao je rektor i ravnatelj Marić dodajući kako je na temelju dosadašnjih odluka civilnih i crkvenih vlasti, analizi drugih smještajnih kapaciteta i kvaliteta koje nude, te potrebe blizine zdravstvenim institucijama, i očitovanoj suglasnosti Vrhbosanske nadbiskupije, svjestan svih rizika i posljedica, koje nikada ne mogu biti veće od spašenog života, donosio odluku o ustupanju Sportske dvorane, sukladno zahtjevu Vlade ŽSB.

Sjemenište i KŠC potpisat će ugovor sa županijskom Vladom i Općinom Travnik o pripravi dvorane, načinu ulaska, dužini trajanja, te obavezi saniranja moguće štete, te korištenja resursa vode, struje i grijanja.

„Spomenuta odluka je i čin naše vjere, odgovor na poziv pape Franje na solidarnost, te znak zahvalnosti mnogim svećenicima u Italiji koji su svoju svećeničku službu potvrdili vlastitim životom duhovno brinući se za oboljele od koronavirusa. Plod je to i uspješnog društveno-privatnog partnerstva koje imamo s civilnim Vlastima Županije i Općine Travnik“, napisao je mr. sc. Željko Marić.

Osim toga poziva sve žitelje na poštivanje donesenih odluka civilnih i crkvenih vlasti dok traje pandemija. „Pazimo i branimo dostojanstvo oboljelih, njihova bol i strah neće biti manja našim osudama i vlastitim poimanjima i tumačenjima, i oni imaju svoje ljudsko dostojanstvo i budimo im utjeha i okrepa. Pogotovo neka to čine oni koji se nazivaju vjernicima. Naša odluka je i čin potpore svim zdravstvenim djelatnicima pred kojima su teške i rizične zadaće i dani. Premda je naša Škola privatna, i prvotno je odgojno-obrazovna s tradicijom od 1882. ovim činom otkrivamo njezinu važnost i njezine druge misije, makar i privremen, u javnom životu i djelovanju u gradu Travniku i Lašvanskoj dolini“, zaključio je ravnatelj. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: